• Αναζήτηση

«Μπάζει νερά» το Μουσικό Γυμνάσιο Σπάρτης (video)

Η τηλεόραση Μεσόγειος ξεκινά τη συζήτηση για το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με τις εισροές υδάτων στα σχολικά κτίρια της Σπάρτης, μετά τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει το Μουσικό Γυμνάσιο της πόλης με τα νερά να τρέχουν από τους τοίχους και την οροφή, ακόμα και από τα φωτιστικά.

Η συζήτηση ξεκίνησε στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο και μαζί με αυτά ήρθε στην επιφάνεια και το θέμα της τεχνικής παραλαβής των έργων από το Δήμο. Το θέμα έφερε στο προσκήνιο η δημοτική σύμβουλος κυρία Πένυ Παπασταθάκη που ζήτησε να μάθει την πορεία των πολλαπλών αιτημάτων της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας για επίλυση των προβλημάτων στο 1ο Λύκειο Σπάρτης αλλά και στο Μουσικό Γυμνάσιο. «Έχουμε πρόβλημα στο 1ο Λύκειο Σπάρτης σχετικά με το Γυμναστήριο. Τρέχουν τα νερά στο κτίριο, λιμνάζουν και ρέουν προς τη νότια πλευρά με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνο για την άθληση των παιδιών». Απαντώντας ο κύριος Δημήτρης Καπονικολός, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υπηρεσιών Δόμησης τόνισε ότι έχουν κινηθεί η διαδικασίες να επιδιορθωθούν και οι δύο οροφές των σχολικών μονάδων. «Το πρόβλημα στο Μουσικό Γυμνάσιο Σπάρτης είναι πολύ σημαντικό. Μέχρι και τα φωτιστικά στάζουνε νερό», τόνισε ο κύριος Καπονικολός.

Η παρέμβαση του κυρίου Χρήστου Πλειώτα έρχεται άμεσα. «Κύριε πρόεδρε, για το σχολείο αυτό δεν έχει γίνει τεχνική παραλαβή, οπότε ο δήμος δεν μπορεί να κάνει παρέμβαση». «Αν συμβεί ατύχημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;» απαντά ο κύριος Σπύρος Μοιράγιας.

Απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους αλλά και στους δημοτικούς συμβούλους για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιο είναι το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων.

Στην περίπτωση του Μουσικού Γυμνασίου Σπάρτης, το έργο έχει παραδόθηκε μετά την ολοκλήρωσή του από τον εργολάβο στην τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου που είναι και η υπηρεσία που το ανέθεσε. Και ενώ εκκρεμούσε και η διοικητική παραλαβή προς χρήση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς τον Δήμο Σπάρτης και μαζί με αυτή και η ευθύνη συντήρησης του, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Ουσιαστικά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διοικητικό κενό. Είναι ένα διοικητικό κενό που παρόλα αυτά επιτρέπει την χρήση του σχολείου; Επιτρέπει τα έργα συντήρησης του κτιρίου; Και πως είναι δυνατόν ένα κτίριο που εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 2017 να βάζει νερά τα οποία τρέχουν από τα φώτα οροφής;

Σύμφωνα με την έρευνα της τηλεόρασης Μεσόγειος τεχνικός έλεγχος έχει γίνει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, υπάρχει το πρωτόκολλο παραλαβής από την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας. Αυτό που δεν έχει γίνει είναι η διαδικασία από την Περιφέρεια προς το Δήμο. Παρόλα αυτά όμως εκ του νόμου ο Δήμος είναι υπεύθυνος για όλα τις σχολικές μονάδες που βρίσκονται στην επικράτειά του. Όμως οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν στα χέρια τους τον φάκελο του κτιρίου.

Και την ώρα που όλα αυτά συμβαίνουν, η σχολική επιτροπή προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα από την περασμένη χρονιά. Η σχολική επιτροπή όμως μπορεί να αντιμετωπίσει απευθείας μόνο μικρές βλάβες που μπορεί να προκύψουν στις σχολικές μονάδες που δεν χρειάζονται μηχανικό. Μάλιστα το ποσό που μπορεί να διατεθεί από την εκάστοτε σχολική επιτροπή δεν μπορεί να ξεπερνά τα 7.000 ευρώ. Για κάτι πιο σοβαρό πρέπει να συμβουλευτεί την τεχνική υπηρεσία του Δήμου.

Όπως φαίνεται στην περίπτωση του Μουσικού Γυμνασίου δεν πρόκειται για μια απλή βλάβη, αλλά για μια πολύ σοβαρή κακοτεχνία. Και ενώ η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σπάρτης έχει κινήσει τις διαδικασίες για να λύσει άμεσα το πρόβλημα όπως δήλωσε ο κύριος Καπονικολός, το κόστος επίλυσης θα πρέπει να αναλάβει ο εργολάβος. Από νομικής άποψης ο εργολάβος δεν έχει χρέος να επισκευάσει το έργο μετά την παράδοσή του. Εκείνο που απομένει είναι ο Δήμος να κινηθεί νομικά και να απαιτήσει από τον εργολάβο να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες και να καλύψει και το κόστος.

Σίγουρα στο τέλος αυτό που έχει σημασία όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου της Σπάρτης κύριος Σπύρος Μοιράγιας είναι η ασφάλεια των μαθητών. Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει και όσοι αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν έργα με δημόσιο χρήμα να αναλαμβάνουν και την ευθύνη του αποτελέσματος.

ς,

Ροή Ειδήσεων