• Αναζήτηση

Καλαμάτα: Επαναλειτουργεί το Μουσείο Γραμματισμού

Τη σχολική χρονιά 2019-2020 λειτουργεί ξανά για εκπαιδευτικές επισκέψεις το «Μουσείο Γραμματισμού», που είναι αποτέλεσμα συνδιοργάνωσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας και του 1ου Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας.
Το Μουσείο Γραμματισμού στεγάζει τις συλλογές του στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Σκοπός του είναι να διασώζει σπάνια εκθέματα από την ιστορία του «εγγράμματου πολιτισμού» μας, της Πληροφορικής, των Μέσων Επικοινωνίας, των Επιστημών και των Τεχνών προς όφελος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας μας.
Τα εκθέματα παρέχουν (χωρίς να χάνουν την κυριότητα) ή δωρίζουν εκπαιδευτικοί, πολίτες και φορείς. Θα παρουσιάζονται μέσα από προγράμματα μίας ή δύο ωρών ανά μαθητική ομάδα κάθε Τετάρτη. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα, δημιουργημένο χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, εξ ολοκλήρου με επαναχρησιμοποιημένα υλικά και χρησιμοποιημένες συσκευασίες, που παραχωρούν ευγενικά επαγγελματίες της Καλαμάτας. Κατά τη σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν δεκαπέντε προγράμματα. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Μουσείου Γραμματισμού http://literacy.sch.gr .
Το Μουσείο Γραμματισμού λειτούργησε για πρώτη φορά πιλοτικά το 2016. Χάρη στην πολύτιμη βοήθεια πολλών ανθρώπων, φορέων και του Δήμου Καλαμάτας επαναλειτουργεί σήμερα, καθώς μετά την πλημμύρα της ίδιας χρονιάς (που κατέστρεψε το σύνολο των υποδομών και μεγάλο μέρος των εκθεμάτων του) διακόπηκαν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και οι επιμορφώσεις στο χώρο του Μουσείου.
Σήμερα, με ανανεωμένες συλλογές, με νέες δωρεές δεκάδων Σχολικών Μονάδων της Μεσσηνίας, του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Μεσσηνίας και πολλών ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας ξεκινάει και πάλι το ταξίδι του στον κόσμο του «γραμματισμού».
Ο Γραμματισμός (literacy) στις σύγχρονες επιστήμες είναι όλα αυτά τα σύνθετα περιβάλλοντα που δημιουργούν οι Επιστήμες και η Τεχνολογία και που οι σημερινοί πολίτες καλούνται να τα διαχειριστούν και να ζήσουν μέσα σε αυτά. Ο σύγχρονος Γραμματισμός συνίσταται από πολλές δεξιότητες, που χρειάζονται οι μαθητές μας για να είναι ολοκληρωμένοι αυριανοί πολίτες.
Το Μουσείο Γραμματισμού είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιεί η δομή «Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας». Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO.
Προγραμματισμός επίσκεψης: τηλ. 6932 153845 και museum@sch.gr
Πηγή: https://www.kalamata.gr/

Ροή Ειδήσεων