• Αναζήτηση

Αλλάζει το σύστημα επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων κολεγίων -Καταργείται το ΣΑΕΠ

Ενα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρει την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η τροπολογία για τα πτυχία κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων αποσκοπεί στο ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών επαγγελματικής αναγνώρισης πτυχίων, που τα τελευταία τρία χρόνια κρατούν δέσμιους χιλιάδες αποφοίτους αυτών των ιδρυμάτων.

Την τροπολογία για τα πτυχία των κολεγίων προανήγγειλε την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία μιλώντας στον Ρ/Σ «Real», τόνισε ότι έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή «και θα μπει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα».

Η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε ότι η τροπολογία αφορά στην επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων και προωθείται με κατεπείγοντα τρόπο «για να προλάβουμε την ακαδημαϊκή χρονιά». Οπως εξήγησε, με τον τρόπο αυτό καταργείται το υπερ-ρυθμιστικό πλαίσιο που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ και απελευθερώνονται τα μεταπτυχιακά, τονίζοντας ότι «θα φέρουν κόσμο πίσω από άλλες χώρες. Δεν χάναμε μόνο φοιτητές, αλλά και καθηγητές» προσέθεσε η υπουργός Παιδείας.

Αλλάζουν οι διαδικασίες για τα πτυχία κολεγίων: Αντικαθίσταται το ΣΑΕΠ
Πηγή από το υπουργείο Παιδείας ανέφερε στο iefimerida.gr ότι μια από τις πρώτες αλλαγές που θα φέρει η τροπολογία για τα κολέγια και τα ξένα πανεπιστήμια είναι η αντικατάσταση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).

Στη θέση του ΣΑΕΠ, κατά την ίδια πηγή, θα έρθει ένα πιο ευέλικτο όργανο, το οποίο θα λειτουργεί με ταχύτερους ρυθμούς και απλοποιημένες διαδικασίες επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμη πτυχές του νομοθετικού πλαισίου που εξετάζονται και πιθανώς τροποποιηθούν κατά την εξέταση από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/tropologia-gia-kolegia-katethese-ypoyrgeio-paideias

Ροή Ειδήσεων