Με τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση στην ιστορία, γιόρτασε το Πεκίνο την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Συνολικά συμμετείχαν 15.000 στρατιώτες και 580 άρματα μάχης

Πρώτοι παρέλασαν οι κινέζοι κυανόκρανοι, με τα μπλε κράνη και τα φουλάρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πάνω από 2.500 κινέζοι στρατιωτικοί συμμετέχουν το τρέχον διάστημα σε τέτοιου είδους διεθνείς αποστολές. «Δεν υπάρχει καμία δύναμη που να μπορεί να ταρακουνήσει τα θεμέλια αυτού του σπουδαίου έθνους», τόνισε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, για πολλούς είναι ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας από την περίοδο του Μάο Τσετούνγκ

Από την πύλη της επουράνιας ειρήνης, όπου ο Μάο ανακήρυξε την ίδρυση της ΛΔ της Κίνας το 1949, ο Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε ότι προτεραιότητά του είναι η διατήρηση της διαρκούς ευημερίας και σταθερότητας στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο, η ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων με την Ταϊβάν και η συνέχιση της προσπάθειας για την «πλήρη επανένωση της πατρίδας».

Χαρές στην Κίνα, επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ
Παράλληλα, αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ όπου οι πολίτες διαδηλώνουν για 17η εβδομάδα. Οι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές έχουν καλέσει για σήμερα σε εκδηλώσεις με την ονομασία «ημέρα θλίψης»

Θέλουν να εκμεταλλευθούν τους σημερινούς εορτασμούς για να εκφράσουν ακόμη πιο έντονα την απέχθειά τους προς το κινεζικό καθεστώς και να καταγγείλουν τον περιορισμό των ελευθεριών και την παραβίαση της αρχής «Μία χώρα, δύο συστήματα».

Έχουν καλέσει τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ να βγουν στους δρόμους, αψηφώντας την απαγόρευση που έχει επιβληθεί σήμερα στις διαδηλώσεις.Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ταϊβάν καταδίκασε την «δικτατορία της Κίνας» και απάντησε ότι δεν θα δεχθεί ποτέ το «μία χώρα, δύο συστήματα», το οποίο ισχύει για το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/i-kina-giortazei-hongk-kongk-diamartyretai