Κώδικα «αξιοπρεπούς» συμπεριφοράς για τους ξένους τουρίστες, που προβλέπει πρόστιμα για 19 αδικήματα, όπως η «ανάρμοστη» ενδυμασία και τα χάδια και φιλιά μεταξύ ζευγαριών σε δημόσιους χώρους, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία.

Η απόφαση του υπουργείου των Εσωτερικών συνοδεύει την έναρξη της διαδικασίας για την χορήγηση τουριστικής βίζας στους πολίτες 49 χωρών, καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι επισκέπτες της Σαουδικής Αραβίας ήταν μουσουλμάνοι προσκυνητές, αλλά και επιχειρηματίες.

Τα περισσότερα παραπτώματα που περιλαμβάνονται στον κώδικα δημόσιας συμπεριφοράς σχετίζονται με την συμπεριφορά των τουριστών στους δημόσιους χώρους και τα πρόστιμα -μεταξύ άλλων για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο ανθρώπων χωρίς την έγκρισή τους, το παίξιμο μουσικής στη διάρκεια των μουσουλμανικών προσευχών ή τη ρίψη απορριμμάτων στο δρόμο- κυμαίνονται από 13 δολάρια έως 1.600 δολάρια. Η κατανάλωση αλκοόλ εξακολουθεί να απαγορεύεται -πράγμα που μπορεί να αποθαρρύνει ορισμένους τουρίστες- ενώ παραμένει ασαφές αν ανύπαντρα ζευγάρια θα μπορούν να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο σε ξενοδοχείο. Ορισμένες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία άρχισαν ήδη να φορούν πολύχρωμες μπούρκες, από τη στιγμή που ο πρίγκιπας -διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν διευκρίνισε ότι πλέον δεν χρειάζεται να καλύπτουν τα κεφάλια τους ή να φορούν μπούρκες εφόσον ντύνονται «αξιοπρεπώς».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/saoydiki-arabia-kodikas-symperiforas-gia-xenoys-toyristes