Οι ίδιοι εισαγγελείς που φρόντισαν να μπει στη φυλακή ο Λούλα ντα Σίλβα κατηγορούμενος για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος ζητούν τώρα να τεθεί ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα παραμένει έγκλειστος σε φυλακή του Παρανά της νότιας Βραζιλίας από τον Απρίλιο του 2018 μετά την καταδίκη του σε ποινή οκτώ χρόνων και δέκα μηνών κάθειρξης. Αφού εξέτισε το ένα έκτο της ποινής του κι έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά, ο πρώην αρχηγός του κράτους πληροί τα κριτήρια για «ελαφρύτερο καθεστώς» κι έχει δικαίωμα από τη Δευτέρα να επωφεληθεί από καθεστώς ημιελευθερίας ή κράτησης κατ’ οίκον έκριναν οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την επιχείρηση Lava Jato («πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές», για το σκάνδαλο της Petrobras).

Αλλά ο ίδιος το απορρίπτει. «Ο Λούλα πρέπει να ανακτήσει πλήρως την ελευθερία του διότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα και καταδικάστηκε έπειτα από μια παράνομη διαδικασία που σημαδεύτηκε από κατάφωρες παρατυπίες», δήλωσε ο δικηγόρος του, Κριστιάνου Ζανίν. Πρόκειται πάντως να παρουσιάσει τον φάκελο στον Λούλα, ώστε να πάρει την οριστική απόφασή του, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο Λούλα καταδικάστηκε για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε μια υπόθεση που αφορούσε την ανακαίνιση εξοχικού που σκόπευε να αγοράσει με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβάσεων σε κατασκευαστική εταιρεία. Η ποινή του μειώθηκε σε δεύτερο βαθμό, από 12 σε 8 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη. Ο ίδιος δηλώνει εξαρχής αθώος χαρακτηρίζοντας σκευωρία την εις βάρος του δίωξη με σκοπό να του στερηθεί η δυνατότητα να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Βραζιλίας στις περσινές εκλογές.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/brazilia-eisaggelia-loyla-kat-oikon-periorismo