• Αναζήτηση

Ικανοποίηση Μητσοτάκη -Επιτεύχθηκαν οι τρεις στόχοι του ταξιδιού στις ΗΠΑ

Με την ομιλία που θα απευθύνει σήμερα στον ΟΗΕ ολοκληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνοψίσει τα μηνύματα και τους στόχους του ταξιδιού που περιλαμβάνονται σε τρεις ενότητες: Τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, την ανάδειξη της Ελλάδας σε επενδυτικό προορισμό και την παρέμβαση για την κλιματική αλλαγή, θέμα το οποίο ιεραρχείται πλέον ψηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών. Ψηλά στην ιεράρχηση για την ελληνική αποστολή βρίσκεται και η σύσφιξη των σχέσεων με την ομογένεια και η ψήφος για τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό.

Στην ελληνική αποστολή κυριαρχεί ικανοποίηση για την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί πριν την αναχώρηση από την Αθήνα και εκτιμούν ότι τα συμπεράσματα από τις επαφές του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες και η παρουσία του σε σημαντικές εκδηλώσεις πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και επανέρχεται ως κυρίαρχος παίκτης στην περιοχή.

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Θεωρεί ότι έγινε μια καλή αρχή σε επίπεδο προσωπικής επαφής των δύο ηγετών, σημειώνοντας παράλληλα ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις πράξεις της Άγκυρας, κυρίως στο προσφυγικό, το αμέσως επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ενέργειες που θα αμφισβητούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σχετικά με το Κυπριακό, όπου φαίνεται ότι ξαναζεσταίνεται το ενδεχόμενο μιας νέας προσπάθειας για επίλυση, η ελληνική πλευρά μόνο ικανοποιημένη μπορεί να αισθάνεται για το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προγραμματίζει το επόμενο διάστημα να απευθύνει πρόσκληση για τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και του ΟΗΕ. Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, παρά την επιμονή της Άγκυρας, απορρίπτεται το ενδεχόμενο πενταμερούς με τη συμμετοχή και Ελλάδας – Τουρκίας. Έτσι επιτυγχάνεται η επιδίωξη Λευκωσίας – Αθήνας για μια τριμερή, χωρίς την Τουρκία να πυροδοτεί την κατάσταση και να ναρκοθετεί τις προσπάθειες για επίλυση.

Άκρως επιτυχημένο χαρακτηρίζεται το ταξίδι του πρωθυπουργού και σε επίπεδο οικονομίας. Οι επαφές με επικεφαλής κορυφαίων στελεχών από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες και το κλίμα που επικράτησε σε αυτές τις συναντήσεις πιστοποιούν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η ανταπόκριση που υπήρξε σηματοδοτεί το γεγονός ότι «η Ελλάδα μπαίνει ξανά στον χάρτη του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στους συνομιλητές του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η μείωση των φόρων, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση του επιχειρείν δημιουργούν όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να τοποθετηθούν στη χώρα. Μάλιστα, σε μια στιγμή κατά την οποία παρουσιάζονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς όπως ο τουρισμός, το real estate και η ενέργεια.

Τα πιο πλατιά χαμόγελα στην ελληνική αποστολή και στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη τα είδαμε κατά την επαφή που είχε με την ελληνική ομογένεια στην Αστόρια. Η θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στον πρωθυπουργό δείχνει ότι η φράση του «θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, εντός και εκτός Ελλάδας» έχει ένα ισχυρό ακροατήριο. Ο ίδιος πιστεύει στην δύναμη των Ελλήνων του εξωτερικού να στηρίξουν την Ελλάδα και με τον δυναμισμό που τους διακρίνει να κρατήσουν ζωντανή τη σχέση με την πατρίδα τους.

Η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση Έλληνα πρωθυπουργού ύστερα από 19 χρόνια συνοδεύτηκε από τη δέσμευσή του ότι θα προωθήσει άμεσα τη δυνατότητα των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου να το ασκούν από τον τόπο διαμονής τους. Μάλιστα σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με σκληρά λόγια για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά αντισυνταγματική, είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδας. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη. Προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια». Ο ίδιος ετοιμάζεται να υποδεχτεί άμεσα τους αρχηγούς των κομμάτων για να παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησης.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-epiteyhthikan-3-stohoi-taxidioy-stis-ipa

Ροή Ειδήσεων