• Αναζήτηση

Χασάν Ροχανί: Η παρουσία ξένων δυνάμεων στον Κόλπο αυξάνει την ανασφάλεια

Η παρουσία ξένων δυνάμεων στον Κόλπο αυξάνει την ανασφάλεια, δήλωσε ο Χασάν Ροχανί.

Η δήλωση του Ιρανού προέδρου έρχεται μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, στον απόηχο της επίθεσης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ροχανί δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες το Ιράν θα παρουσιάσει στον ΟΗΕ ένα σχέδιο συνεργασίας των γειτονικών χωρών με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο, τα Στενά του Χορμούζ και τη θάλασσα του Ομάν.

«Η παρουσία σας πάντα έφερνε πόνο και δυστυχία στην περιοχή», κατήγγειλε ο Ιρανός πρόεδρος αναφερόμενος «σε όσους θέλουν να θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για τα δεινά της περιοχής». «Όσο πιο μακριά μένετε από την περιοχή μας, τόσο πιο ασφαλείς θα είναι», πρόσθεσε ο Ροχανί, σύμφωνα με το ΑΠΕ και συμπλήρωσε ότι η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου είναι ενδογενής. «Οι ξένες δυνάμεις είναι πηγή προβλημάτων και ανασφάλειας για τον λαό και την περιοχή μας», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Ιράν.

Αναφερόμενος στις γειτονικές, αραβικές χώρες με τις οποίες οι σχέσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα τεταμένες, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ροχανί πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να μην λάβουμε υπόψη μας τα λάθη τους του παρελθόντος, διότι σήμερα η κατάσταση είναι τέτοια που οι εχθροί του ισλάμ και της περιοχής, δηλαδή η Αμερική και ο σιωνισμός, θέλουν να εκμεταλλευθούν τον διχασμό μας».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/hasan-rohani-xenes-dynameis-kolpo-anasfaleia

Ροή Ειδήσεων