• Αναζήτηση

«Κλείδωσε» το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

«Κλείδωσε» η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τετ-α-τετ του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο διήμερο 24 – 25 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Κύπρο αλλά και την συγκρουσιακή ρητορική της στο Αιγαίο.
Αναμένεται οριστικοποίηση για το ραντεβού με τον Τραμπ
Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν την οριστικοποίηση του ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς την Κυριακή κατά την συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι «θα συναντηθώ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ. Θα είναι μια πρώτη συνάντηση». Είχε σπεύσει πάντως να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα. Πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας. Εχω θέσει το θέμα των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις μου, είναι ευρωπαϊκό θέμα» είχε πει.

Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε σημειώσει με έμφαση ότι «ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το προσφυγικό. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα εκμαιεύοντας περισσότερους πόρους για το προσφυγικό. Η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ. για το μεταναστευτικό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν τηλεφωνήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/kleidose-ranteboy-mitsotaki-erntogan-sti-nea-yorki

Ροή Ειδήσεων