• Αναζήτηση

Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια ΑΦΜ οι οφειλέτες στην Εφορία (video)

Ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία παρέμεινε χαμηλός και τον Ιούλιο, οι οφειλέτες, όμως, με ανοιχτούς λογαριασμούς αυξήθηκαν δραματικά, ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2019 τα 4 εκατομμύρια ΑΦΜ.

Οι επιδόσεις αυτές δεν αποκλείεται να συνδέονται με τις προσδοκίες βελτίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων, τις οποίες είχε προαναγγείλει η νέα κυβέρνηση πριν αλλά και αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, οι οποίες όμως -όπως ήταν γνωστό- δεν αφορούσαν τα φρέσκα χρέη.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο ανήλθαν σε 4.019.350 ΑΦΜ, έναντι 3.750.195 τον Ιούνιο και όταν είχαν υποχωρήσει για πρώτη φορά κάτω από τα 4 εκατομμύρια τον περασμένο Μάρτιο. Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι μόνο μέσα σε ένα μήνα άγγιξαν τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο «μοιράστηκαν» 269.155 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από τα 4,1 εκατομμύρια οφειλετών εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται οι 1.819.142, όταν στο τέλος Ιουνίου ο αριθμός τους είχε διαμορφωθεί σε 1.764.551 ενώ 1.222.306 φορολογούμενοι έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα.

Μετά τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων όμως, όσοι έχουν ήδη ενταχθεί ή όσοι ενταχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε εκπνέει η σχετική προθεσμία, έχουν τη δυνατότητα να «ξεμπλοκάρουν» τους δεσμευμένους λογαριασμούς τους και να τους διατηρήσουν «ανοιχτούς», εφόσον παραμένουν συνεπείς στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Στο μέτωπο των «φρέσκων», από την αρχή του έτους, οφειλών, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι ανήλθαν στα 3,929 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,642 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Τον Ιούλιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 320 εκατ. ευρώ και οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι κατά 284 εκατ. ευρώ.

Παλιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανέρχεται σε 104,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,9 δισ. είναι ανεπίδεκτα είσπραξης. Όσον αφορά τις εισπράξεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΑΑΔΕ εισέπραξε στο επτάμηνο σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και επιπλέον 911 εκατ. από φρέσκα χρέη.

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει επίσης παραβατικότητα πάνω από 60% στους στοχευμένους ελέγχους που διενεργούν οι υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων. Στο επτάμηνο έχουν γίνει 13.405 τέτοιοι έλεγχοι, εκ των οποίων σε 8.345 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, με την παραβατικότητα στο 62%.

Ροή Ειδήσεων