• Αναζήτηση

To ISIS ανασυντάσσεται -Eχει έτοιμους 18.000 μαχητές και 400 εκατ. δολάρια

Πέντε μήνες μετά την εκδίωξη του ISIS από τους τελευταίους θυλάκους που ήλεγχε στη Συρία, το «χαλιφάτο» ανασυντάσσεται, πραγματοποιεί επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία, στρατολογεί νέα μέλη και αναδιοργανώνει τα δίκτυα χρηματοδότησής του, προειδοποιούν Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να μίλησε προ μηνών για «πλήρη ήττα» του ΙSIS, αλλά η κατάσταση στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, λένε. Tους επιβεβαιώνει και μια πρόσφατη έκθεση που προειδοποίησε ότι η τρομοκρατική οργάνωση ανασυντάσσεται καθώς έχουν μειωθεί οι Αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία κι αδυνατούν να παράσχουν ουσιαστική υποστήριξη στους Σύρους εταίρους τους που αντιμάχονται το «Ισλαμικό Κράτος» προσπαθώντας απλώς να κρατήσουν τους τζιχαντιστές μακριά από αστικά κέντρα.

Αν και δεν είναι έντονες οι ανησυχίες αναβίωσης του «χαλιφάτου» που είχε κάποτε το μέγεθος της Βρετανίας και ήλεγχε τις ζωές έως και 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, το ISIS παραμένει σύμφωνα με τους New York Times «ζωντανό» με 18.000 μαχητές, που διεξάγουν επιθέσεις, ενέδρες, απαγωγές και δολοφονίες, χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις του από το απόθεμα λαφύρων ύψους 400 εκατ. δολαρίων, που έχει κρύψει σε διάφορα σημεία στο Ιράκ και τη Συρία ή γειτονικές χώρες, ενώ «επενδύει» σε διάφορες επιχειρήσεις, από ιχθυοκαλλιέργειες και εμπορεία αυτοκινήτων μέχρι την καλλιέργεια κάναβης κι αυξάνει τα εισοδήματά του με εκβιασμούς. Την ίδια ώρα το ISIS συνεχίζει τις προσπάθειες στρατολόγησης νέων μελών σε στρατόπεδα προσφύγων, όπου παραμένουν κάπου 70.000 άτομα -ανάμεσά τους και συγγενείς τζιχαντιστών.
Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, παραδέχθηκε ότι οι τζιχαντιστές του ISIS ανακτούν τη δύναμή τους σε ορισμένες περιοχές, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η δυνατότητες του «Ισλαμικού Κράτους» να εξαπολύει ευρείες κλίμακας επιθέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. «Είναι περίπλοκη η κατάσταση. Υπάρχουν περιοχές όπου το ISIS είναι σήμερα ισχυρότερο απ’ ό,τι πριν από τρία-τέσσερα χρια», είπε σε συνέντευξή του στην εκπομπή This Morning του CBS. Προειδοποιήσε, ωστόσο, ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος επανεμφάνισης «εξτρεμιστικών Ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων», περιλαμβανομένου του «Ισλαμικού Κράτους» και της Αλ Κάιντα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/isis-anasyntassetai-18000-mahites-kai-400-ekat-dolaria

Ροή Ειδήσεων