• Αναζήτηση

Το προφίλ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ: Νέοι, μορφωμένοι και οργισμένοι

Βίαιες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει εδώ και εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ.

Η μεγάλη πλειονότητα των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ έχουν κάνει πανεπιστημιακές σπουδές, σχεδόν οι μισοί είναι εικοσάρηδες και σχεδόν όλοι απεχθάνονται την αστυνομία, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή έρευνα που ρίχνει φως στο κίνημα.

Μέσα σε δέκα εβδομάδες κινητοποίησης, η ημιαυτόνομη περιφέρεια είδε εκατομμύρια διαδηλωτές να κατεβαίνουν στους δρόμους όπου ξεσπούσαν όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε ριζοσπάστες διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης, μέχρι και την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου όπου εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Η αμφισβήτηση γεννήθηκε στις αρχές Ιουνίου με την απόρριψη ενός νομοσχεδίου του Χονγκ Κονγκ για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα. Από τότε οι διεκδικήσεις διευρύνθηκαν σημαντικά για να καταγγείλουν την υποχώρηση των ελευθεριών και τις παρεμβάσεις της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.

Έρευνα για το προφίλ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ
Ερευνητές τεσσάρων πανεπιστημίων του Χονγκ Κονγκ διεξήγαγαν έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα παρουσιάζοντας το προφίλ των διαδηλωτών στους οποίους τέθηκαν ερωτήσεις στη διάρκεια 12 διαδηλώσεων — περιλαμβάνονται μαζικές συγκεντρώσεις αλλά και και «κινητές» και «στατικές» διαδηλώσεις. Αποκαλύπτει πως το 54% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και το 46% γυναίκες.

Από τους 6.688 ερωτηθέντες, 77% έκαναν ανώτερες σπουδές και 21% είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι ηλικίες από 20 έως 29 ετών είχαν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο δείγμα (49%), ακολουθούμενοι από την ηλικιακή κατηγορία 30-39 ετών (19%) και τους κάτω των 20 ετών (11%). Δεκαέξι τοις εκατό ήταν ηλικίας 40 ετών και άνω. Το 50% από αυτούς δηλώνουν ότι προέρχονται από τη μεσαία τάξη, ενώ το 41% «από τη βάση».

Ερωτηθέντες τι τους παρακίνησε να εμπλακούν στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας, το 87% δήλωσε πως ήθελε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για την έκδοση υπόπτων. Επίσης 95% δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις και το 92% καλεί για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας για την αστυνομική βία.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/profil-ton-diadiloton-sto-hongk-kongk

Ροή Ειδήσεων