• Αναζήτηση

Τρίτη και 13 : Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα; (video)

Mε το ημερολόγιο να δείχνει σήμερα, Τρίτη και 13 δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα σκεφτούν, ενδεχομένως, τα χειρότερα για την συγκεκριμένη μέρα, αφού οι λόγοι που της «καταλογίζουν» γρουσουζιά είναι πολλοί και διαφορετικοί.

Η παράδοση που θέλει την Τρίτη και 13 στην Ελλάδα ως την πιο γρουσούζικη μέρα, για κάποιους ξεκινά από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η οποία συνέβη στις 29 Μαΐου του 1453. Ημέρα Τρίτη δηλαδή, με το άθροισμα του έτους του 1453 να δίνει το νούμερο «13».

Σύμφωνα με άλλη εξήγηση, η γρουσουζιά σχετίζεται με αστρολογικές προβλέψεις. Η εν λόγω ερμηνεία υποστηρίζει ότι την Τρίτη ο Άρης είναι ο κυρίαρχος πλανήτης ενώ η στιγμή της ημέρας που ο Άρης κυριαρχεί μαζί με τον Κρόνο, κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Επειδή όμως κανείς δεν ξέρει ποια είναι η εν λόγω εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή, η ημέρα της Τρίτης (και 13) αντιμετωπίζεται ως γρουσούζικη, εξ’ολοκλήρου.

Βέβαια δεν πρέπει να αμελούμε και τον ίδιο τον αριθμό «13», που θεωρείται γενικά κακότυχος διότι «χαλάει την ιστορική αρμονία» του αριθμού 12: Οι Θεοί του Ολύμπου ήταν 12, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 μαθητές του Χριστού, τα 12 Ευαγγέλια.

Ροή Ειδήσεων