Καλύτερη είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα της φωτιάς που ξεκίνησε από τις 3:18 τα ξημερώματα οπότε και εκδηλώθηκε στους πρόποδες του Υμηττού στην Παιανία, στην οδό Σερρών, και πλέον δεν έχει ενεργό μέτωπο αν και έφτασε στην κορυφογραμμή του βουνού προς Καισαριανή.

Η μεγάλη αγωνία έχει να κάνει με την ένταση των ανέμων, οι οποίοι τα ξημερώματα κόπασαν βοηθώντας το έργο των εναέριων μέσων αλλά λίγο πριν τις 8:30 υπήρξε ξανά αύξησή τους. «Μιλάμε για ριπές 4-5 μποφόρ» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας Βύρωνα Σταύρος Σαλαγιάννης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής «το στοιχήμα είναι να μην μπει η φωτιά στο δάσος της Καισαριανής».

Στην περιοχή από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και συνεχίζουν ρίψεις νερού στα όρια «καμένου-άκαυτου», όπως εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, 5 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και δύο ελικόπτερα Σινούκ.

Υμηττός - Φωτιά 1

 

Υμηττός - Φωτιά 2

 

Για μια πολύ δύσκολη φωτιά έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για «φλόγα ύψους 20 μέτρων σε μικρή απόσταση από σπίτια στην Παιανία».

«Είχαμε δύο μεγάλα μέτωπα: το ένα σε χαράδρα κοντά στον οικισμό της Παιανίας και το δεύτερο στην κορυφογραμμή» συμπλήρωσε για την εικόνα που είχε στην αρχή η πυρκαγιά.

«Ο μεγάλος κίνδυνος ήταν να μην περάσει την κορυφογραμμή. Όλοι ευτυχώς ήταν στα σημεία που έπρεπε, όταν έπρεπε, και έκαναν όσα έπρεπε» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές «έτρεξαν» πρωτόκολλα εκκένωσης «αλλά δεν χρειάστηκε να τα ενεργοποιήσουμε».

«Το κράτος λειτούργησε, αποδείξαμε στον κόσμο ότι μπορεί να αισθάνεται ασφαλής» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

wi02
wi01

 

wi03_2

 

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην Παιανία Αττικής και συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 141 με 46 οχήματα, 5 Α/Φ, 5 Ε/Π, 1 Ε/Π ως συντονιστικό και 2 Ε/Π του Ε.Σ.

26 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Από εδάφους επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής.

Από τη φωτιά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε αναφέρθηκαν ζημιές σε τέσσερα σπίτια —το ένα έχει καταστρεφεί ολοσχερώς και τα άλλα τρια έχουν υποστεί ζημιές μόνο εξωτερικά— αλλά λόγω της γρήγορης απομάκρυνσης των κατοίκων από την αστυνομία που φώναζε, σύμφωνα με μαρτυρίεςκατοίκων στο protothema.gr, «βγείτε έξω, βγείτε έξω γρήγορα», δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.

Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται μεταξύ άλλων καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που κάνουν λόγω για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.

Για την διευκόλυνση της επιχείρησης της πυροσβεστικής η τροχαία είχε διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Κατεχάκη από την οδό Πίνδου μέχρι το στρατόπεδο Σακέτα αλλά και στην έξοδο της Αττικής οδού στην περιφερειακή Υμηττού προς Καισαριανή. Ωστόσο λίγο μετά τις επτά, οι δρόμοι δόθηκαν στην κυκλοφορία. Οι μοναδικοί δρόμοι που είναι κλειστοί, είναι αυτοί που οδηγούν στο βουνό.

Εντωμεταξύ ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική, και σε μερική επιφυλακή όλη την Ελλάδα.

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην Παιανία Αττικής, έχουν κινητοποιηθεί: 133 με 42 οχήματα. Αναλυτικά: 61 με 27 οχήματα, 30 με 15 οχήματα Μ.Ε.Τ.Π.Ε. & 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 42 . Συνδράμουν εθελοντικά οχήματα & υδροφόρες ΟΤΑ.

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην Παιανία Αττικής και συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 141 με 46 οχήματα, 5 Α/Φ, 5 Ε/Π, 1 Ε/Π ως συντονιστικό και 2 Ε/Π του Ε.Σ.

19 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

 

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην Παιανία Αττικής και συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 141 με 46 οχήματα, 5 Α/Φ, 5 Ε/Π, 1 Ε/Π ως συντονιστικό και 2 Ε/Π του Ε.Σ.

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki

Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 61 με 27 οχήματα, 38 με 19 οχήματα Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 42 . Συνδράμουν 2 μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και 2 της Περιφέρειας καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα & υδροφόρες ΟΤΑ.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Πυροσβεστικό Σώμα

 

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki

σε δασική έκταση στην Παιανία Αττικής. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 68 με 18 οχήματα. Αναλυτικά οι δυνάμεις: 32 με 14 οχήματα, 8 με 4 οχήματα Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 28 .

70 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
imittos-fotia-ekso
imittos-fotia-paiania
imittos-fotia-dyo
imittos-fotia-ena
imittos-fotia-tria

 

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Trowl

 

28 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Greek Man

 

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη GioZaf

 

Ραδιούργος@radiourgos_dog

Από τη φωτιά στον Υμηττό τώρα
Βίντεο

Ενσωματωμένο βίντεο

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Ραδιούργος

 

Thanos Geo@ThanosGeo82

Τραγική εικόνα
Να την βλέπεις τέτοια ώρα
Υμηττός

Προβολή εικόνας στο Twitter
24 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Effie Emmanouilidou
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη TheKate

Greek Man@ptiper21

Μακάρι η πυρκαγιά να μην κατέβει προς Καισαριανη , Ζωγράφου, Βύρωνα κλπ. Πάντως φαίνονται οι φλόγες στις κεραίες στην κορυφή

Προβολή εικόνας στο Twitter
37 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
20 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό