• Αναζήτηση

Ο Τσαβούσογλου έδειξε χάρτη με την ΑΟΖ της Τουρκίας να φθάνει μέχρι την Κρήτη

Συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις η Αγκυρα και σήμερα σε συνέδριο στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβούτ Τσαβούσογλου, παρουσίασε χάρτη με την υφαλοκρηπίδα της χώρας του, να φθάνει μέχρι και…την Κρήτη.

Ο ομιλία του Μεβούτ Τσαβούσογλου έγινε σε αυτό που ονομάζεται συνέδριο των πρεσβευτών, στην σύσκεψη δηλαδή των πρέσβεων της γειτονικής χώρας και φυσικά αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε το ενδιαφέρον της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και την επιθυμία της Άγκυρας για συνεργασία με την Αθήνα. Στην διάρκεια της ομιλίας του όμως έδειξε πώς εννοεί αυτήν την συνεργασία, αφού παρουσίασε χάρτη, με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει πως η υφαλοκρηπίδα της, περιλαμβάνει όλη την περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου και φθάνει μέχρι και την Κρήτη.

H Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ, ήταν ακόμα το μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Άγκυρα.

«Στην υφαλοκρηπίδα μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλουμε κανένα μποντέλο. Από την άλλη δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο χάρτης με την τουρκική ΑΟΖ που παρουσίασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών

«Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στα πλαίσια του καζάν – καζάν, δηλαδή του win – win. Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσους δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ελλάδα κρατάει κλάδο ελαίας αλλά διαθέτει και ξίφος
Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του για την υπογραφή μνημονίου στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σημείωσε ότι η χώρας κρατάει κλάδο ελαίας αλλά διαθέτει και ξίφος.

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια:

«Ήρθαμε για να υπογράψουμε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένα μνημόνιο στενής συνεργασίας, ώστε να μπορούμε να έχουμε απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ των ενεργειών αλλά και των αντιλήψεων των δύο αυτών Υπουργείων. Συμβατών με το ευρύτερο δόγμα της πατρίδας μας, μίας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιθυμεί να βρίσκεται πάντα στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και μίας χώρας που επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος. Βρισκόμαστε σήμερα λοιπόν εδώ, στην έδρα του ξίφους, για να τιμήσουμε αυτό το Υπουργείο και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στη στενή συνεργασία μας».

 

Ροή Ειδήσεων