• Αναζήτηση

Προχωράει ο σχεδιασμός για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% -Τρία σημεία-κλειδιά για βελτιώσεις στις 120 δόσεις

Ενας μήνας απομένει για την ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι μόνο σίγουρη δεν είναι η εφαρμογή της διάταξης για μείωση του φόρου κατά 10%, τουλάχιστον με τα χαρακτηριστικά που έλαβε λίγο πριν από τις εκλογές.

Αυτό που δεν αλλάζει, είναι ο σχεδιασμός για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% συνολικά και μένει να αποφασιστεί και να αποσαφηνιστεί πώς θα κατανεμηθεί χρονικά το δημοσιονομικό κόστος των περίπου 900 εκατ. Ευρώ. Το βάρος των διαβουλεύσεων έχει πέσει, πάντως, στις βελτιώσεις των 120 δόσεων και οι πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουμε θετικές εκπλήξεις, πέρα από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ολα ξεκινάνε από τη διαπίστωση ότι η ρύθμιση όπως ψηφίστηκε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται, ούτε ελκυστική είναι για όσους έχουν μεγαλύτερες οφειλές ούτε βιώσιμη, ακόμα και για τους μικροοφειλέτες, οι οποίοι συν τοις άλλοις θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στον όγκο των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων. Βασικό στοιχείο των βελτιώσεων, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τους Θεσμούς- οι οποίοι δεν είναι ιδιαιτέρως θετικοί ούτως ή άλλως- είναι ο συνδυασμός χαμηλής δόσης και μικρών προσαυξήσεων.

Τρία σημεία-κλειδιά για βελτιώσεις στις 120 δόσεις
Σύμφωνα με τον επίσημο σχεδιασμό για τις 120 δόσεις, όπως περιγράφεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, η ελάχιστη δόση θα πρέπει να πέσει στα 20 ευρώ, από τα 30 ευρώ, που ισχύει τώρα. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι μικροί οφειλέτες.

Δεύτερο σημείο- κλειδί, είναι η κλίμακα που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα, όπου με βάση το φορολογούμενο εισόδημα υπολογίζεται η δυνατότητα των μηνιαίων καταβολών, δηλαδή ο αριθμός και το ύψος των δόσεων. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής που μπορεί να έχει κάποιος, ορθώνοντας έτσι τεράστια εμπόδια σε όσους σώρευσαν χρέη προς την εφορία την οκταετία της κρίσης.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ (το 2017), που οφείλει 6.000 ευρώ, με το σημερινό σύστημα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του σε 51 δόσεις των 116,67 ευρώ. Τι επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών; Για οφειλές ως 20.000 ευρώ να μην υπάρχει κανένας περιορισμός. Έτσι στο παραπάνω παράδειγμα, ο ίδιος φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα εξόφλησης σε 120 δόσεις των 50 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών παλεύει μια ακόμα σημαντική βελτίωση, παρά το ότι οι ξένοι τεχνοκράτες είναι αρνητικοί: τη δυνατότητα «παγώματος» μέρους της οφειλής και το «σπάσιμο» του δεύτερου μέρους ως και σε 120 δόσεις, με τη δυνατότητα ακόμα και διαγραφής του πρώτου μέρους στο τέλος της διαδρομής. Στόχος είναι αυτό το τραπεζικό μοντέλο να εφαρμοστεί τουλάχιστον για οφειλές ως 3.000 ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα με τις επιχειρήσεις
Το τρίτο στοιχείο των βελτιώσεων στις 120 δόσεις είναι το ύψος των προσαυξήσεων, που επιβαρύνουν την οφειλή που ρυθμίζεται. Μπορεί το ισχύον επιτόκιο 5% να είναι χαμηλότερο του γενικώς προβλεπόμενου 8,76%, ωστόσο είναι προφανές ότι δόσεις με χαμηλότερο επιτόκιο- 3% ή 4%- θα είναι πιο βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

Το μεγαλύτερο στοίχημα αφορά, όμως, στις επιχειρήσεις, οι οποίες επί του παρόντος έχουν μέγιστο αριθμό 24 δόσεων, καθώς η προεκλογική ΠΝΠ ακόμα κι αν ενεργοποιηθεί, θα έχει πολύ χειρότερα αποτελέσματα για τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις, με μεγαλύτερα χρέη. Πρόθεση είναι να αλλάξει το κριτήριο υπολογισμού των δόσεων και αντί του φορολογούμενου εισοδήματος να λαμβάνεται υπόψιν το ύψος των οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, έτσι ώστε να παίρνουν το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Το πρόβλημα εντοπίζεται ακόμα και σε επιχειρήσεις με χρέη που δεν ξεπερνάνε τις 20.000 ευρώ, καθώς αυτές δεν έχουν καν τη δυνατότητα υπαγωγής στον Εξωδικαστικό.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/allages-gia-120-doseis-enfia

Ροή Ειδήσεων