• Αναζήτηση

Σύσκεψη στο Μαξίμου, για το μεταναστευτικό -Eπιτάχυνση ζήτησε ο Μητσοτάκης

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει αλλαγές εκ βάθρων στη μεταναστευτική πολιτική έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως κατέδειξε και η απόφασή του για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με υπεύθυνο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Παρότι η απόφαση του πρωθυπουργού επικρίθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η Ελλάδα παραμένει σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στο μεταναστευτικό και τίθεται θέμα ασφάλειας στις προσφυγικές ροές, που προέρχονται κυρίως από τα τουρκικά παράλια και εδάφη.

Εκατοντάδες μετανάστες καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας είναι τραγική.

Τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου έχουν καταγραφεί περίπου 4 χιλιάδες νέες αφίξεις με τις ροές να είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας τριετίας. Το γεγονός αυτό υπενθυμίζει ότι το μεταναστευτικό παραμένει ένα κρίσιμο θέμα που η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί άμεσα.

Στις 10.30 ξεκίνησε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Έλληνα επιτρόπου για τη μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Θερμός χαιρετισμός του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Οι δύο υπουργοί, Χρυσοχοΐδης και Κουμουτσάκος, επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα τα κέντρα φιλοξενίας στη Μυτιλήνη και την Σάμο και διαπίστωσαν από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν. Οι δομές έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τον αριθμό ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν, ο οποίος είναι πολλαπλάσιος των δυνατοτήτων τους, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται τραγική. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι το πρόγραμμα των επιστροφών στην Τουρκία έχει μείνει στα χαρτιά, καθώς το 2019 έχουν γίνει μόνο 79 επιστροφές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύσκεψη μιλά με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο
Σκοπός της σύσκεψης για το μεταναστευτικό
Στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα εξεταστούν οι τρόποι αντιμετώπισης των αυξημένων ροών και η διαχείριση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά. Επίσης, θα αναζητηθούν τα πεδία σύγκλισης με την ευρωπαϊκή επιτροπή για καλύτερη συνεργασία και αξιοποίηση των κονδυλίων που διατίθενται για το μεταναστευτικό.

Στόχοι της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων, με σύγχρονα τεχνικά μέσα και ενίσχυση των περιπολιών πάντα σε συνεργασία με την ΕΕ, οι ταχύτερες δυνατές διαδικασίες χορήγησης ασύλου, αλλά και άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης, όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/syskepsi-mitsotaki-abramopoyloy-hrysohoidi-koymoytsakoy

Ροή Ειδήσεων