• Αναζήτηση

Συνεκμετάλλευση στην Κύπρο ζητούν με επιστολή τους Ακιντζί και Τατάρ

Επιστολή στην κυπριακή Δημοκρατία σκοπεύει να στείλει το ψευδοκράτος στην οποία θα προτείνει τη σύσταση κοινή επιτροπής μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να αποφασίζουν από κοινού για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο πρωθυπουργός της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ερσίν Τατάρ, προχώρησε στις σχετικές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Ο Τατάρ δήλωσε πως έπειτα από επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί, αποφάσισε να ζητήσει τη σύσταση κοινής επιτροπής με τους Ελληνοκυπρίους αναφορικά με τις δραστηριότητες εξόρυξης φυσικού αερίου στη Μεσόγειο που πραγματοποιούν, όπως αναφέρει το κείμενο και οι δύο πλευρές.

Σε γραμμή Αγκυρας οι Τουρκοκύπριοι στην Κύπρο
Οι προθέσεις των Τουρκοκυπρίων φαίνεται πως συντάσσονται με τις αιτιάσεις της Αγκυρας όλο αυτό το διάστημα στην κυπριακή ΑΟΖ. «Είτε θα μοιραστεί δίκαια ο πλούτος και θα βρεθεί μια δίκαιη λύση, ή η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων», τόνισε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας ότι αυτές γίνονται στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας». «Καμία χώρα ή διεθνής θεσμός δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει για το θέμα αυτό», συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

Το Φατίχ και το Γιαβούζ στα κυπριακά ύδατα
Ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή δύο πλοία, το Γιαβούζ και το Φατίχ, τονίζοντας πως και η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει και εκείνη δικαίωμα «στους φυσικούς πλούτους του νησιού της Κύπρου».

Από την τουρκοκυπριακή πλευρά ισχυρίζονται πως το πλοίο Γιαβούζ ξεκινά να «τρυπά» για λογαριασμό του τουρκοκυπριακού λαού και ότι έχουν δώσει την άδεια για αυτές στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρία από το 2011.

Παγώνει η Κύπρος τις κυρώσεις από Βρυξέλλες κατά της Τουρκίας
Στο μεταξύ, χωρίς συμφωνία για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ολοκληρώθηκε η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κύπρος διαφώνησε με την παράγραφο που αναφέρεται σε περαιτέρω μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, το κείμενο που συζητήθηκε σήμερα από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών, αναφερόταν στα μέτρα που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια της νέας επιχείρησης γεώτρησης της Τουρκίας στην Κύπρο.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/synekmetalleysi-se-kypro-zitoyn-akintzi-kai-tatar

Ροή Ειδήσεων