Ισχυρή εντολή προκειμένου να υπάρξει «ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα» ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Νέα Τηλεόραση της Κρήτης.

Κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αρνήθηκε λέγοντας ότι «δεν προεξοφλώ το εκλογικό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε δε πως «οι εκλογές δεν έχουν κριθεί. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Η κάλπη είναι άδεια στις 7 Ιουλίου και πρέπει να ξαναγεμίσει από την αρχή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε παράλληλα ένα ακόμη σαφές μήνυμα στα στελέχη της ΝΔ: «Και σε όσους προεξοφλούν την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας τους λέω να είναι πολύ επιφυλακτικοί. Να φορέσουν την στολή εργασίας, να σταματήσουν από τώρα να ράβουν υπουργικά κουστούμια γιατί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Να δουλέψουν πάρα πολύ σκληρά και κυρίως πάρα πολύ σεμνά για να πείσουν και τους πολίτες που δεν μας εμπιστεύθηκαν, ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη τους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «εφόσον έχω ισχυρή εντολή, πηγαίνω στις Βρυξέλλες με πολύ μεγάλη προσωπική αξιοπιστία. Και επειδή η Ευρώπη ξέρει ότι εγώ είμαι μεταρρυθμιστής, η συμφωνία που προτείνω στις Βρυξέλλες είναι: Δώστε μου λίγο χρόνο να κάνω μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια βοηθήστε με να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Είναι μία συμφωνία η οποία ακούγεται στις Βρυξέλλες, την έχουν ήδη ακούσει, δεν θα αιφνιδιαστούν».

«Η μόνη σίγουρη λύση είναι η ισχυρή εντολή στη ΝΔ»
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα βρεθεί τρόπος η χώρα να κυβερνηθεί μετά τις 7 Ιουλίου αλλά επαναλαμβάνει ότι η μόνη σίγουρη λύση είναι η ισχυρή εντολή στη ΝΔ.

Στον τόπο της καταγωγής του ο πρόεδρος της ΝΔ θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια αλλά και τις στιγμές που έζησε η οικογένεια Μητσοτάκη στα Χανιά. Και βέβαια αναφέρθηκε στη μεγάλη αγάπη του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κρήτη και στον τόπο του. Λέει μάλιστα ότι και εκείνος όταν βρίσκεται στα Χανιά, πηγαίνει νωρίς το πρωί για μπάνιο στο Μαράθι ενώ λέει μεταξύ άλλων πως ο πατέρας του «μέχρι και να φύγει από τη ζωή παρέμεινε στη καρδιά βουλευτής Χανιών».

«Εγώ δεν πολιτεύομαι στα Χανιά, δεν μεγάλωσα, δεν γεννήθηκα στα Χανιά, αλλά η καρδιά μου είναι στα Χανιά. Και όπως σας είπα, εδώ είναι το καταφύγιό μου. Εδώ κάνω τα πράγματα που αγαπώ, από το να κάθομαι στη βεράντα να διαβάζω, να κολυμπάω, να πηγαίνω στα βουνά, μέχρι να συναναστρέφομαι τους φίλους μου στη Μαδάρα. Είναι πράγματα που είναι ταυτισμένα με το ποιος είμαι», πρόσθεσε.

Συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης -Φωτογραφία: Δ. Παπαμήτσος
Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η γειτονική χώρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Κύπρο, αφορά την Ελλάδα, αφορά την Ευρώπη», ξεκαθάρισε και παράλληλα τόνισε πως η πρώτη απόφαση της ΕΕ είναι θετική και ένα σημαντικό πρώτο βήμα. «Πρέπει τώρα να αξιολογήσουμε αν αυτή η «απειλή» οδηγήσει την Τουρκία σε μία αλλαγή συμπεριφοράς και αν δεν την οδηγήσει, να περάσουμε πια από τα λόγια σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα έχουν κόστος για την Τουρκία. Ειδικά σε μία εποχή όπου η Τουρκική οικονομία είναι αρκετά ευάλωτη», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός αν κερδίσει τις εκλογές, θα επιδιώξει το διάλογο και συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά σημειώνει πως «η επιβολή κυρώσεων δεν είναι ανεξάρτητη από τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου».

«Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο»
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επιπλέον ότι δεν φοβάται θερμό επεισόδιο στην Κρήτη ενώ αναρωτιέται γιατί έπρεπε να περάσουν 4,5 χρόνια για να προχωρήσει ο κ. Τσίπρας με την Exxon Mobil στην εκμετάλλευση του οικοπέδου νοτίως του νησιού και γιατί αυτό έπρεπε να γίνει μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων» -Φωτογραφία: Δ. Παπαμήτσος
Για την οικονομία εκτιμά ότι ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% για το 2019 είναι εφικτός και ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα και οι φορολογικές μειώσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί θα ψηφιστούν το 2019 και θα ισχύσουν το 2020.

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων»
Δεν εκτιμώ, όμως, ότι υπάρχει κανένα ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, επιβάρυνσης για τους πολίτες, εντός του 2019. Ούτε προφανώς και στη συνέχεια.

Επιπρόσθετα τόνισε: «Νέες επενδύσεις για πολλές καλές θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις φυσικά και για περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό».

Εξήγησε επ’ αυτού χαρακτηριστικά ότι εν μία νυκτί δεν γίνεται τίποτα και επαναλαμβάνει πως «σε μία εποχή που το διακύβευμα είναι τόσο κρίσιμο που η χώρα πρέπει να φύγει μπροστά, η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται αυτό το τολμηρό άλμα στο μέλλον».

Δήλωσε δε ότι «θα ήταν ευχής έργο για την Ελληνική Δημοκρατία, για το πολιτικό μας σύστημα, να είναι εκτός Βουλής και η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Θα είναι μια μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας μας» ενώ τοποθετήθηκε και για τα εργασιακά.

«Στόχος της ΝΔ είναι να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης -Φωτογραφία: Δ. Παπαμήτσος
«Αυτή η ιστορία με το 7ημερο, ότι δήθεν εγώ μίλησα για 7ήμερη εργασία ήταν η πιο χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων έχω πει. Και δυστυχώς κάποιοι δεν πήραν το μάθημά τους και συνεχίζουν υπόγεια να λένε τα ίδια πράγματα. Λοιπόν, εγώ αγωνίζομαι να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όχι μόνο την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία. Αυτό το έκανε ο Γιάννης Βρούτσης το 2013 και δεχτήκαμε τότε πολύ μεγάλη κριτική. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά θα πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Θα πιέσουμε τις επιχειρήσεις με ένα πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία. Και θα δώσουμε χώρο και χρόνο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τις οποίες υπερασπίζομαι και οι οποίες ήδη έχουν δώσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής», είπε συγκεκριμένα.

«Στόχος της ΝΔ είναι να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές»
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως στόχος της ΝΔ είναι να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές και υπενθυμίζει τη θέση του για αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ.

Τοποθετήθηκε επίσης υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκεί που είναι προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας, λέει ότι η δημόσια περίθαλψη και για τους ανασφάλιστους είναι αδιαπραγμάτευτη, μιλά για την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Πικραμένου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ ενώ για τις εκλογές δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμα.

Είπε ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα καταργήσει την απλή αναλογική και θα προτείνει ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο θα εξασφαλίζει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα.

Αντίστοιχα δήλωσε ότι θα κινηθεί και σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ καλεί να τον εμπιστευτούν και οι Κρητικοί «που μπορεί να μην φαντάζονταν ποτέ ότι θα ψήφιζαν έναν Μητσοτάκη» και «να κάνουν αυτό το βήμα, να τολμήσουν, και να ξέρουν ότι δεν θα τους διαψεύσω».

Τέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα πολύ μεγάλα έργα υποδομής που σχεδιάζει να υλοποιήσει στο νησί.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-aytodynami-ellada-me-ishyri-entoli-nd