• Αναζήτηση

Κύπρος: Ενδείξεις ότι ο «Πορθητής» των Τούρκων έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο.

Την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι ο «Πορθητής» ξεκίνησε τις γεωτρήσεις, αλλά παρέμενε άγνωστο το αν αυτό αποτελεί πραγματικότητα ή αν ήταν στο πλαίσιο της επιθετικής ρητορικής της Αγκυρας. Ομως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, πλέον υπάρχει μεταφορά τσιμέντου και λάσπης από τουρκικά πλοία στον «Πορθητή», κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση, καθώς αυτά τα υλικά θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της.

 

Πάνω από τα 2.000 μ. η γεώτρηση
Από τη Λευκωσία δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και διαψεύδουν, τις πληροφορίες εάν έγινε ή όχι γεώτρηση, ωστόσο «οι πιθανότητες γέρνουν προς την κατεύθυνση ο «Πορθητής» να έχει “τρυπήσει” τον κυπριακό βυθό», εκτιμά η κυπριακή εφημερίδα, που επικαλείται ανεπιβεβαίωτες τουρκικές πληροφορίες ότι το γεωτρύπανο έχει φτάσει πέρα από τα 2.000 μέτρα.

Αυτές οι πληροφορίες, σε συνδυασμό με την ανακοινωμένη από την Αγκυρα άφιξη του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», εντός του Ιουλίου, δείχνει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις σχεδιασμένες γεωτρήσεις, παρά τα αυστηρά μηνύματα και τις προειδοποιήσεις. Τα πλοία που πηγαινοέρχονται στον «Πορθητή» χρησιμοποιούν τουρκικά λιμάνια, ενώ ομάδα μετέβη από την Τουρκία στα κατεχόμενα, προκειμένου να εξετάσει την αξιοποίηση υποδομών ή την κατασκευή τους.

Τα εντάλματα σύλληψης
Στο μεταξύ, δεν έχει τελειώσει το ζήτημα με τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος ανθρώπων που εμπλέκονται στις τουρκικές γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», τα εντάλματα αναμένεται να εκτελεστούν όταν κάποιοι θα μεταβούν σε χώρες εκτός Τουρκίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτης της τουρκικής εταιρείας ΤΡΑΟ παραμένει στην Τουρκία. Πρόκειται για Κροάτη που έχει περιοριστεί στη διαδρομή Τουρκία – «Πορθητής» και δεν έχει ταξιδεύσει αλλού. Υπενθυμίζεται ότι τα εντάλματα σύλληψης είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αγκυρας.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/kypros-endeixeis-o-porthitis-xekinise-geotriseis

Ροή Ειδήσεων