• Αναζήτηση

DW: Γιατί ο Μακρόν έριξε το όνομα της Μέρκελ στη συζήτηση για την Κομισιόν -Τι θέλει να πετύχει

Το όνομα της Ανγκελα Μέρκελ είναι το τελευταίο σε μια σειρά από προτάσεις, στη συζήτηση που ξεκίνησε μετά τις ευρωεκλογές για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και αυτός που το έβαλε στη συζήτηση είναι ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν έκανε την έκπληξη όταν σε πρόσφατη συνέντευξη πρότεινε την Μέρκελ για την προεδρία της Κομισιόν. «Εάν το θέλει θα την υποστήριζα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, για το θέμα που έχει διχάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και που αντιμετωπίζεται από κοινού με τη διαδοχή στις υψηλόβαθμες θέσεις όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Γιατί πρότεινε την Μέρκελ ο Μακρόν
Εκ πρώτης όψεως, γράφει η Deutsche Welle, η πρόταση του Μακρόν, θα μπορούσε να δώσει λύση στο διαπραγματευτικό αδιέξοδο για τη διαδοχή. Αυτό θα έκανε τη Γερμανία, που στηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, να στρέψει την υποστήριξή της στη Μέρκελ. Κάτι που θα διευκόλυνε τις επιλογές και για άλλα αξιώματα.

Για παράδειγμα, συνεχίζει το δημοσίευμα, για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία κατέχει ο Ντόναλντ Τουσκ, και που θα μπορούσε να περάσει σε μικρή χώρα της ανατολικής Ευρώπης, στη Λιθουανία. Η πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε έπειτα από δύο θητείες δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφια και θεωρητικά θα μπορούσε να μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Και για να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ολλανδός Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς θα μπορούσε να διαδεχθεί την Φεντερίκα Μογκερίνι, ως επικεφαλής του Ύπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Και τέλος, τίποτα δεν θα μπορούσε θεωρητικά να σταθεί εμπόδιο για έναν Γάλλο ή μία Γαλλίδα στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, συνεχίζει η Deutsche Welle.

Ομως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση του Μακρόν στερείται βάσης, αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας ξέρει καλά ότι η Μέρκελ δεν έχει βλέψεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο του προέδρου της Κομισιόν είναι τόσο σκληρό που ακόμη και ο απερχόμενος πρόεδρος Γιούνκερ ομολόγησε το 2014 στο περιοδικό «Politico» ότι κατά τη διάρκεια τις εκλογής του το 2014 θα προτιμούσε να είχε αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι δεν είναι αξίωμα απαιτητικό από πλευράς επένδυσης χρόνου αλλά προσδίδει γόητρο.

Τι κρύβεται πίσω από την πρόταση Μακρόν
Σε κάθε περίπτωση, πίσω από την πρόταση Μακρόν- ο οποίος είναι αντίθετος με την αρχή που προβλέπει να αναλαμβάνει την προεδρία της Κομισιόν ο επικεφαλής του κόμματος που είναι πρώτο στις ευρωεκλογές- υποκρύπτεται προσπάθεια δυσφήμισης του Μάνφρεντ Βέμπερ, εκτιμά η Deutsche Welle.

Η προσπάθεια έγινε ακόμη πιο σαφής από τα λεγόμενα της Ναταλί Λουαζό, επικεφαλής του κόμματος «Η Δημοκρατία Μπροστά» του Μακρόν, η οποία μίλησε με τρόπο απαξιωτικό για τον Βέμπερ σε ομάδα δημοσιογράφων, αποκαλώντας τον «εκτόπλασμα». Ομως, το ίδιο απαξιωτικές ήταν αναφορές και για την Μέρκελ. «Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η Μέρκελ» φέρεται να είπε.

Παρόλα αυτά οι πιθανότητες του Βέμπερ να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν δεν φαίνεται να είναι κακές, εκτιμά η Deutsche Welle. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των 28 κρατών μελών και των 179 ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Οι ηγέτες έχουν το δικαίωμα να προτείνουν υποψήφιο, εφόσον επιτύχουν πλειοψηφία τουλάχιστον 21 μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τους το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι κομματικές συμμαχίες. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει κάπως την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Κορυφής στις 20 και 21 Ιουνίου.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/dw-giati-o-makron-proteine-merkel-gia-komision

Ροή Ειδήσεων