Με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι το τέλος της πρωθυπουργίας της μετά την μαζική ανταρσία στο κόμμα της για τα σχέδιά της για το Brexit.

Εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά η Μέι ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματος στις 7 Ιουνίου και την πρωθυπουργία -αν και θα παραμείνει στο πόστο της μέχρι την εκλογή διαδόχου-. «Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου», είπε. «Έκανα το παν για να πείσω τους βουλευτές να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Είναι και θα παραμένει ένα θέμα που θα μου προκαλεί βαθιά θλίψη ότι δεν κατάφερα να υλοποιήσω το Brexit», τόνισε αδυνατώντας σχεδόν να συνεχίσει το λόγο της καθώς την έπνιγαν τα δάκρυα κι εξέφραζε την περηφάνεια της που υπηρέτησε τη χώρα.

Η Μέι θα παραμείνει ωστόσο στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της. Της ανακοίνωσης της Μέι είχε προηγηθεί μια συνάντηση το πρωί με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, η οποία ανεβάζει και κατεβάζει πρωθυπουργούς και η οποία είχε συνεδριάσει την Τετάρτη για το κατά πόσον πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος, ώστε να μπορέσει να κατατεθεί δεύτερη εντός ενός έτους πρόταση μομφής κατά της Μέι. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης παρέμενε σφραγισμένο σε φάκελο μέχρι που η πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί.


Πηγή: iefimerida.gr