Μπορεί η υποστήριξη των Ευρωπαίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας, αλλά περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι είναι πιθανόν η επόμενη γενιά να γίνει μάρτυρας της κατάρρευσης της Ένωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα της YouGov για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης European Council on Foreign Relations η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στα επόμενα δέκα με 20 χρόνια θεωρείται «ρεαλιστική πιθανότητα» από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε 11 χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Πολωνία. Από τις 14 χώρες της ΕΕ, όπου διεξήχθη η έρευνα και που διαθέτουν το 80% των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο, μόνον στη Σουηδία , τη Δανία και την Ισπανία πέφτει κάτω από το μισό το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν κατάρρευση εκ των έσω της Ένωσης.
Τρεις στους δέκα θεωρούν πιθανό έναν πόλεμο μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ

Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι τρεις στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν ρεαλιστική πιθανότητα μια πολεμική σύρραξη μεταξύ κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλό μεταξύ εκείνων που σκέφτονται να απέχουν από τις ευρωεκλογές ή να ψηφίσουν ακραίες ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις. Έτερη πηγή ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ είναι η πτώση της αγοραστικής τους δύναμης. Σύμφωνα με την έρευνα μόλις ένας στους τρεις Γερμανούς και ένας στους τέσσερις Γάλλους και Ιταλούς μπορούν να βάλουν κάποιο ποσό στην άκρη στο τέλος του μήνα.