Το Ιράν ή σύμμαχοι του φέρονται να χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να κάνουν «σαμποτάζ» σε τέσσερα δεξαμενόπλοια αγκυροβολημένα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση ομάδας εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο κάθε ένα από τα τάνκερ -τα δύο σαουδαραβικά-, που υπέστησαν ζημιές από «δολιοφθορά» την Κυριακή στο λιμάνι Ρας Τανούρα κοντά στο στενό του Ορμούζ, στη είσοδο του Περσικού Κόλπου, φέρουν τρύπες ενάμιση ως τριών μέτρων κοντά ή λίγο κάτω από την ίσαλο γραμμή, που πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από εκρηκτικά. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού στρατού εστάλη να διερευνήσει τις ζημιές κατόπιν αιτήματος των ΗΑΕ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες ή αποδείξεις για την πιθανή εμπλοκή του Ιράν. Αξιωματούχοι χωρών του Κόλπου χαρακτήρισαν τη ζημιά στα τάνκερ ως «σαμποτάζ».
Στο βίντεο διακρίνονται τα τάνκερ και τρύπα σ’ ένα απ’ αυτά που φέρεται να προκάλεσε το σαμποτάζ του Ιράν κατά τους Αμερικανούς