Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την προσφυγή των πολιτών της ΕΕ κάλπες ενόψει των Ευρωεκλογών 2019 και το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη ετοιμάσει και ανανεώνει site αποκλειστικά για τις εκλογές.

Την Κυριακή 26 Μαΐου εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν, θα επιλέξουν και θα ψηφίσουν την επόμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται μέσω του ιστότοπου ekloges-apotelesmata.eu. Παράλληλα οι επισκέπτες μπορούν να βρουν και αποτελέσματα παλαιότερων ευρωπαϊκών εκλογικών αναμετρήσεων.

Ενδεικτικό του περιεχομένου του site είναι πως οι επισκέπτες μπορούν να βρουν στοιχεία για τις συνθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου από το 1984, παρουσίαση του ιστότοπου του Κοινοβουλίου για τα αποτελέσματα των εκλογών, ανάλυση βάσει εθνικών κομμάτων και πολιτικών ομάδων από το 1979 και όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο από το 2009.

Στις 25 Απριλίου, 7 και 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι οι εξερχόμενες και εισερχόμενες επικοινωνίες καθώς και άλλες λειτουργίες λειτουργούν σωστά. Για να συμμετάσχετε στις δοκιμές, επικοινωνήστε στο: [email protected]

Πώς και πού θα ψηφίσουμε στην Ελλάδα
Οι ευρωεκλογές 2019 θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών
Μπορούμε να ψηφίσουν στο εξωτερικό εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις
Η ψήφος είναι υποχρεωτική
Εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης
Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης
Η Ελλάδα θα εκλέξει 21 Ευρωβουλευτές
Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014 και ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/eyroekloges-2019-site-me-ta-apotelesmata