• Αναζήτηση

Αστατος ο καιρός μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή -Θα πνιγούμε στη σκόνη και τη λασποβροχή

Ενα ασυνήθιστο σκηνικό στήνει ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) καθώς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), η φετινή περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μέσα σε ένα «πέπλο» αφρικανικής σκόνης.

Πέρα από τις προβλέψεις μετεωρολόγων για τον καιρό -όπως εκείνη του Γιάννη Καλλιάνου- που αναφέρουν ότι η Μεγάλη Εβδομάδα θα κυλήσει με συννεφιές, τοπικές βροχές και ανεβασμένες θερμοκρασίες, οι ειδικοί συνηγορούν ότι το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η εκτεταμένη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης θα εξελίσσεται αδιάκοπα από σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Στο σχετικό βίντεο που ανέβασε στην ιστοσελίδα του ο Θοδωρής Κολυδάς, απεικονίζεται η πορεία του φαινομένου μέχρι και την ώρα που θα γίνεται η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή.

Μπόλικη… αφρικανική σκόνη «βλέπει» και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Από την πλευρά της, η ομάδα του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτιμά για τον καιρό ότι «τα επίπεδα σκόνης κοντά στην επιφάνεια του εδάφους θα είναι πολύ υψηλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως και την Μ. Παρασκευή».

Οπως εξηγούν, η εκδήλωση του επεισοδίου της αφρικανικής σκόνης «οφείλεται σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο, το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας δημιουργούν ένα ισχυρό νότιο ρεύμα στην Κεντρική Μεσόγειο που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική αρκετά βορειότερα από ό,τι συνήθως».

Στο παρακάτω βίντεο η εξέλιξη του καιρού και του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης τη Μεγάλη Εβδομάδα:

Σύμφωνα με το meteo.gr, παρά την περιορισμένη ηλιοφάνεια -λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων- τη Μεγάλη Εβδομάδα θα καταγραφεί μια αισθητή άνοδος στη θερμοκρασία, σε όλη τη χώρα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/kairos-epitafios-me-afrikaniki-skoni-fetos

Ροή Ειδήσεων