• Αναζήτηση

Αγριεύει το κλίμα για τις ευρωεκλογές -Κόντρα αρχηγών σε υψηλούς τόνους

Αγριεύει το πολιτικό κλίμα ενόψει ευρωεκλογών, καθώς εισερχόμαστε στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες και οι δύο πρωταγωνιστές της αναμέτρησης, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβάζουν τους τόνους για να συσπειρώσουν τα ακροατήριά τους.

Οι ευρωεκλογές 2019 -σε αυτό συμφωνούν όλοι- έχουν αποκτήσει χαρακτήρα «πρόβας εκλογών», είναι το πρώτο ημίχρονο της τελικής αναμέτρησης όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και είναι πλέον σαφές ότι από το αποτέλεσμα της κάλπης της 26ης Μαΐου θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές θέλουν μια μεγάλη και καθαρή νίκη που θα «κλειδώσει» τη νίκη στις εθνικές εκλογές, γι’ αυτό και «ξορκίζουν» τη χαλαρή ψήφο και καλούν τους ψηφοφόρους να τιμωρήσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Το κλίμα δόθηκε και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβαδειά.

Είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 που οι ψηφοφόροι, μέσω των ευρωεκλογών εν προκειμένω, θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν «μήνυμα» στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, επιδιώκει μια διαχειρίσιμη ήττα στις ευρωεκλογές, που θα διαψεύσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσει οι δημοσκοπήσεις περί αναμενόμενης συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ -λόγω και της Συμφωνίας των Πρεσπών- και θα του επιτρέψει να επιχειρήσει την ανάκαμψη των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, χάρη στο πακέτο των παροχών που σχεδιάζει, με ορίζοντα το φθινόπωρο.

Ο κομβικός χαρακτήρας των ευρωεκλογών εξηγεί και τους πολύ υψηλούς τόνους που χρησιμοποιούν οι πρωταγωνιστές της αναμέτρησης. Αυτές οι ευρωεκλογές δεν είναι για την Ευρωβουλή. Είναι πρόκριμα για την επόμενη Βουλή των Ελλήνων και την επόμενη κυβέρνηση.

Αιχμή του δόρατος της καμπάνιας του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές 2019 είναι το οικονομικό του πακέτο των φοροελαφρύνσεων, η Συμφωνία των Πρεσπών και η αποδόμηση του ηγετικού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, που είναι και το μοναδικό καλό χαρτί που διαθέτει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η φράση που χρησιμοποίησε στην τελευταία του ομιλία στη Θήβα ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι «ψέματα, φόροι και Μακεδονία… γι’ αυτά θα θυμόμαστε τον κ. Τσίπρα. Σας εξαπάτησε, σας φτώχυνε, σας περιφρόνησε και σας δίχασε», δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Οι φόροι που έχουν συνθλίψει τη μεσαία τάξη είναι το νούμερο ένα κριτήριο της ψήφου των εκλογέων (και για τις ευρωεκλογές 2019), σύμφωνα με τις μετρήσεις, και η εκτίμηση είναι ότι το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης περνάει θετικά στην κοινή γνώμη. Να σημειωθεί ότι έξω από το γήπεδο στην Πάτρα διαδηλωτές περίμεναν με πανό τον κ. Τσίπρα διαμαρτυρόμενοι για τον ΦΠΑ στην εστίαση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει διαρρήξει τους δεσμούς του κυβερνώντος κόμματος με ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι έρευνες της κοινής γνώμης έχουν αναδείξει το ασθενές σημείο του πρωθυπουργού. Οι ψηφοφόροι τον ταυτίζουν με το ψέμα, και αυτό θα εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πλήξει προσωπικά τον κ. Τσίπρα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, για τις ευρωεκλογές ποντάρει στο αντιδεξιό συναίσθημα. Στα αντιδεξιά «ρεφλέξ» του παραδοσιακού κεντροαριστερού ακροατηρίου, που προσδοκά να προσεταιριστεί. Γι’ αυτό και απαντώντας στους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ που φώναζαν προχθές -στην ομιλία του στην Πάτρα στην οποία τοποθετήθηκαν και πάλι μαγνητικά μηχανήματα ελέγχου στις εισόδους- «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», απάντησε: «Για τους νεότερους, να θυμίσουμε ότι ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Βενιζέλος-Σαμαράς», επιχειρώντας να ταυτίσει τους Ευ. Βενιζέλο και Αντ. Σαμαρά με τη σκληρή Δεξιά του παρελθόντος.

Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Πάτρα του Νίκου Τεμπονέρα -του συνδικαλιστή εκπαιδευτικού που έπεσε νεκρός σε συμπλοκές με ΟΝΝΕΔίτες τη δεκαετία του 1990- ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συμπλέει με τους Ορμπαν, Κουρτς και με τους λοιπούς εκπροσώπους της σκληρής, εθνικιστικής ευρωπαϊκής Δεξιάς.

Με σκανδαλολογία προς τις ευρωεκλογές 2019
Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, οι τόνοι ανεβαίνουν κατακόρυφα και με όχημα την σκανδαλολογία. Η ΝΔ συνεχίζει να ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μανώλη Πετσίτη, ενώ τα τελευταία 24ωρα αίσθηση και αναπάντητα ερωτήματα έχουν προκαλέσει και οι αποκαλύψεις του εφοπλιστή και ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη για τις υπόγειες σχέσεις του Μαξίμου με επιχειρηματίες και ΜΜΕ.

Μέχρι στιγμής, ο ξαφνικός πλουτισμός του Μανώλη Πετσίτη, του φίλου του Νίκου Παππά, έχει προκαλέσει μεγάλη αμηχανία μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που παίρνουν αποστάσεις από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ απαντήσεις για τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει «ΣΥΡΙΖΑ channel», με όχημα τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα και χρήματα του Β. Μαρινάκη, δεν έχουν δοθεί.

Οι αποκαλύψεις του κ. Μαρινάκη έχουν τρομάξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αναρωτιούνται τι άλλο μπορεί να αποκαλυφθεί στην πορεία προς τις κάλπες, αλλά αποφεύγουν τον σχολιασμό. Και αυτό γιατί η υπόθεση εμπλέκει τον στενό πυρήνα του Μαξίμου, αφού, κατά τα λεγόμενα του κ. Μαρινάκη, όλες οι εξυπηρετήσεις που ζητούσε ο Νίκος Παππάς ήταν επιθυμίες του «μεγάλου», δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα.

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να συγκυβερνήσουν με τον κ. Μαρινάκη και ότι μαζί επιδιώκουν την παραγραφή του σκανδάλου της Novartis.

Άλλη μια υπόθεση «σκανδάλου» που εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι πλέον σαφές ότι στοιχεία που να πιστοποιούν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση δεν έχουν βρεθεί, ενώ σοβαρά ερωτήματα τίθενται για την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων, στις μαρτυρίες των οποίων στήθηκε όλη η υπόθεση.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/eyroekloges-2019-agrieyei-klima-kontra-arhigon

Ροή Ειδήσεων