• Αναζήτηση

Φινλανδία: Προς μεγάλο συνασπισμό αριστεράς–δεξιάς για να κοπεί ο δρόμος στην ακροδεξιά

Σ’ έναν μεγάλο συνασπισμό αριστεράς – δεξιάς με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να οδηγήσει η άνοδος των ακροδεξιών Αληθινών Φινλανδών στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία.

Στόχος, να μείνει η άκρα δεξιά εκτός εξουσίας.

Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία νίκη τους στις βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν πρώτοι με πολύ μικρό προβάδισμα έναντι των ακροδεξιών, καθώς τα εθνικιστικά κόμματα εμφανίζουν άνοδο στην Ευρώπη έναν μήνα πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές. Ένα απειροελάχιστο ποσοστό 0,2% χωρίζει τα δύο κόμματα έπειτα από μια βραδιά εκλογικού σασπένς. «Το μεγαλύτερο εκλογικό θρίλερ όλων των εποχών», συνοψίζει σήμερα η εφημερίδα Ilta-Sanomat.

Με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Άντι Ρίνε, οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 40 έδρες από τις 200 του κοινοβουλίου και οι Αληθινοί Φινλανδοί 39, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών. Τα δύο κόμματα ήρθαν «στήθος με στήθος», σύμφωνα με την εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Η κατάσταση υπάρχει πάντως κίνδυνος να περιπλέξει τις επόμενες πολιτικές διαβουλεύσεις, εκτιμά η πολιτική χρονογράφος Σίνι Κόρπινεν: «το μόνο που ξέρουμε είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες». «Ο συνασπισμός με επικεφαλής τον κ. Ρίνε αναμένεται ότι θα παραμερίσει τους Αληθινούς Φινλανδούς» προς όφελος ενός μεγάλου συνασπισμού, τον οποίο θεωρεί «αναποτελεσματικό».

Ροή Ειδήσεων