• Αναζήτηση

Ο Μ. Μάκαρης είχε συνάντηση με την αντιδήμαρχο Χαλανδρίου Έλενα Χριστούλη με σκοπό την ενημέρωση για το βραβευμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think με χρηματοδότηση από το HORIZON 2020.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο περιλαμβάνει το διαχωρισμό των οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων σε ξεχωριστούς οικιακούς καφέ κάδους χωρητικότητας 30 λίτρων, μέσα σε ειδικές βιοαποδοµήσιµες σακούλες . Το υλικό αυτό αφού συλλέγεται από ειδικό απορριμματοφόρο και μετατρέπεται με ξήρανση και τεμαχισμό σε ένα αξιοποιήσιμο προϊόν βιομάζας, το «FORBI» (Food Residue Biomass). Το FORBI μετά από ειδική επεξεργασία μετατρέπεται μεταξύ άλλων σε βιοαέριο που χρησιμοποιείται για την κίνηση των οχημάτων του Δήμου.

Πέρα από το προφανές οικονομικό όφελος από την χρήση του βιοαερίου ως καυσίμου εξίσου σημαντική θεωρείται και η θεαματική μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων με την χρήση του καφέ κάδου. Ο δήμος Καλαμάτας οφείλει να ακολουθήσει παρόμοιες καλές πρακτικές δεδομένης της μεγάλης περιβαλλοντικής αλλά και οικονομικής επιβάρυνσης που έχει η τωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.

Ροή Ειδήσεων