• Αναζήτηση

Ο Σαλβίνι υπόσχεται να «αλλάξει την Ευρώπη» μετά από νέα νίκη σε περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία

Ο αρχηγός της ξενοφοβικής Λέγκα στην Ιταλία επανέλαβε τη δέσμευσή του να «αλλάξει την Ευρώπη» μετά τη σαρωτική νίκη του δεξιού συνασπισμού στην περιφέρεια της Μπαζιλικάτα, που έβαλε τέλος στην 24χρονη κυριαρχία της Κεντροαριστεράς.

Είναι η τρίτη περιφέρεια που κατακτά ο συνασπισμός της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του μικρού ακροδεξιού κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας, αφότου η Λέγκα συμμάχησε με το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο για να σχηματίσουν κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο. Η δεξιά συμμαχία επικράτησε στη Μπαζιλικάτα με 43% -εκ των οποίων το 18% ήταν από ψηφοφόρους της Λέγκα.

«Μέσα σ’ ένα χρόνο η Λέγκα τριπλασίασε τις ψήφους της, νίκη και στη Μπαζιλικάτα. Αντίο Αριστερά και τώρα να αλλάξουμε την Ευρώπη», έγραψε ενθουσιασμένος ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών στο Twitter.

Η Λέγκα θα κατέβει αυτόνομη στις ευρωεκλογές και αναμένεται, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, να κατακτήσει έως και 28 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, 23 περισσότερες από το 2014.

Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στη Μπαζιλικάτα έρχεται μετά από ανάλογες νίκες της δεξιάς σε άλλα δύο προπύργια της κεντροαριστεράς στο Αμπρούτσο και τη Σαρδηνία τον περασμένο μήνα, και κακές επιδόσεις για το M5s που είδε τα ποσοστά του να μειώνονται σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.

Απογοήτευση στους Πεντάστερους -Τριγμοί στη συγκυβέρνηση των λαϊκιστών;

Για τους συγκυβερνώντες Πεντάστερους, που αναδείχθηκαν μεν μεγαλύτερο κόμμα στη συγκεκριμένη περιφέρεια με λίγο πάνω από 20%, αλλά έχασαν τις μισές από τις ψήφους που είχαν πάρει εκεί στις περσινές βουλευτικές εκλογές, ήταν άλλο ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, που θα θέσει σε δοκιμασία τον κυβερνητικό συνασπισμό μ’ έναν εταίρο που καλπάζει.

Ο ηγέτης του M5s Λουίτζι Ντι Μάιο προσπάθησε να πείσει ότι το κόμμα του δεν χάνει έδαφος έναντι των ακροδεξιών κυβερνητικών του εταίρων. «Τους νικάμε όλους, είμαστε το πρώτο κόμμα στη Μπαζιλικάτα, το 2013 είχαμε 8%», είπε.

Αλλά παρά τις διαψεύσεις των συγκυβερνώντων ότι τα αποτελέσματα στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές δεν θα επηρεάσουν την ευστάθεια του συνασπισμού τους, πολιτικοί αναλυτές και ορισμένοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η κυβερνητική συμμαχία δεν θα επιβιώσει αν επαναληφθούν ανάλογα αποτέλεσματα στην ευρωκάλπη.

«Το πρόβλημα είναι ότι αν η Λέγκα συνεχίσει μ’ αυτά τα εντυπωσιακά αποτέλεσματα και το Δημοκρατικό Κόμμα συνέλθει από το ολέθριο 19% που πήρε στις βουλευτικές εκλογές, θα συμφέρει και τους δύο να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές μετά τις ευρωεκλογές», δήλωσε βουλευτής των Πεντάστερων.

Γκρίνια στην Κεντροαριστερά

Στην κεντροαριστερά πάλι φούντωσαν οι γκρίνιες για την απώλεια του προπυργίου τους στη Μπαζιλικάτα. Αρκετά στελέχη επεσήμαναν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα γνώρισε πολλές ήττες σε περιφερειακές εκλογές μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι από την ηγεσία του. «Σήμερα, χωρίς αυτόν, όλοι είναι χαρούμενοι με τη δεύτερη θέση, χαρούμενοι ηττημένοι», είπε ο βουλευτής Λουτσιάνο Νόμπιλι.

Το αποτέλεσμα, εκτός από σημαντική νίκη για τον Σαλβίνι, κρίνεται ως επιτυχημένο και για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που ονειρεύεται επιστροφή στα πολιτικά πράγματα της χώρας και κατεβαίνει και στις ευρωεκλογές, αφού ο νέος επικεφαλής της περιφέρειας, Βίτο Μπάρντι, είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του.

Πηγή: Ο Σαλβίνι υπόσχεται να «αλλάξει την Ευρώπη» μετά από νέα νίκη σε περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων