• Αναζήτηση

O ISIS «εξαλείφθηκε πλήρως» στη Συρία, λένε οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις

Την «πλήρη εξάλειψη» του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία ανακοίνωσαν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μετά την ολοκλήρωση της μάχης στο τελευταίο προπύργιο των τζιχανιστών.

Οι κουρδικές πολιτοφυλακές και οι Άραβες σύμμαχοί τους πολιορκούσαν  τα τελευταία απομεινάρια της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Μπαγκούζ της ανατολικής Συρίας κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις πολιορκούσαν από τις αρχές Μαρτίου τους τζιχαντιστές στο Μπαγκούζ της Συρίας (Φωτογραφία: ΑΡ)Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις πολιορκούσαν από τις αρχές Μαρτίου τους τζιχαντιστές στο Μπαγκούζ της Συρίας (Φωτογραφία: ΑΡ)

Κι όπως λένε «όλα τα εδάφη στη Συρία έχουν καθαρίσει από μαχητές του ΙΚ». Ο εκπρόσωπος του SDF, Μουσταφά Μπαλί, σε μήνυμά του στο Twitter αναφέρει: «Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοινώνουν την πλήρη εξάλειψη του λεγόμενου χαλιφάτου και την απώλεια κατά 100% των εδαφών που ήλεγχε ο ISIS. Αυτή τη σημαδιακή μέρα θυμούμαστε τους χιλιάδες μάρτυρες, οι προσπάθειες των οποίων κατέστησαν εφικτή τη νίκη.»

Οι μαχητές των SDF έδιναν σκληρή μάχη επί μήνες γύρω από την περιοχή των περίπου τεσσάρων τ.χλμ., αλλά οι τζιχαντιστές πρόβαλλαν λυσσαλέα αντίσταση χρησιμοποιώντας όσα όπλα τους είχαν απομείνει. Με επιθέσεις οχημάτων παγιδευμένων με εκρηκτικά και drones είχαν καταφέρει να κρατούν σε απόσταση τους πολιορκητές, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση αναστράφηκε.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν το Μπαγκούζ σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής Medico, μεταξύ των οποίων και πολλοί συγγενείς των σουνιτών εξτρεμιστών όπως αναφέρουν οι New York Times, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο προσφυγικός καταυλισμός Αλ Χολ στη βόρεια Συρία με πάνω από 65.000 άτομα, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 10.000.

Μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων πανηγυρίζουν για τη νίκη τους στο Μπαγκούζ (Φωτογραφία: ΑΡ)Μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων πανηγυρίζουν για τη νίκη τους στο Μπαγκούζ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Την οριστική ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία είχε ανακοινώσει από χθες και ο  Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδειξε σε δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Φλόριντα, δύο χάρτες, συγκρίνοντας την παρουσία του χαλιφάτου στη Συρία, το 2017 και τώρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει το χάρτη με τις περιοχές που ήλεγχε ο ISIS το 2017 και σήμερα (Φωτογραφία: ΑΡ) Ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει το χάρτη με τις περιοχές που ήλεγχε ο ISIS το 2017 και σήμερα (Φωτογραφία: ΑΡ)

«Μπορείτε να κρατήσετε τον χάρτη. Συγχαρητήρια… Καιρός ήταν», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Στην ακμή του το «χαλιφάτο» εκτεινόταν σε μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας σε μια έκταση 88.000 τ.χλμ.

Παρά την ήττα των τζχιαντιστών αναλυτές εκτιμούν ότι ο ISIS εξακολουθεί να συνιστά μεγάλη απειλή για την ασφάλεια καθώς είναι ικανός να εξαπολύσει επιθέσεις στην περιοχή, αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Ορισμένοι μαχητές του παραμένουν κρυμμένοι σε απόμερες ερημικές περιοχές της κεντρικής Συρίας και σε ιρακινές πόλεις, όπου συχνά κάνουν επιθέσεις και απαγωγές. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι,  βρίσκεται στο Ιράκ.

Πηγή: O ISIS «εξαλείφθηκε πλήρως» στη Συρία, λένε οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων