Στην τσιμπήδα των Αρχών της Ινδονησίας έπεσε ένας Ρώσος τουρίστας καθώς προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα με έναν ουραγκοτάγκο ναρκωμένο μέσα στη βαλίτσα του.

Ο 27χρονος Αντρέι Ζετσκόφ συνελήφθη στον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου του Ντενπασάρ στο  Μπαλί πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό τη Ρωσία χθες, βράδυ της Παρασκευής. Οι αστυνομικοί βρήκαν στη βαλίτσα του έναν αρσενικό ουραγκοτάγκο ηλικίας δύο ετών, βαθιά ναρκωμένο μέσα σε καλαμένιο καλάθι, όπως και ζωντανές πέντε σαύρες και δύο σαύρες «γκέκο».

«Πιστεύουμε ότι στον ουραγκοτάγκο χορηγήθηκαν χάπια κατά των αλλεργιών τα οποία και τον κοίμησαν. Βρήκαμε τέτοια χάπια μέσα στη βαλίτσα», δήλωσε ο Ι Κετούτ Μαρμπάουα, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας της Φύσης στο Μπαλί.

Ο Ρώσος «φαινόταν ότι είχε προετοιμαστεί, σαν να κουβαλούσε ένα μωρό», γιατί μετέφερε επίσης γάλα για βρέφη και κουβερτάκια, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο τουρίστας κινδυνεύει με πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο ύψους 7.000 δολαρίων για διακίνηση προστατευόμενων ειδών, σύμωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ίδιος εξήγησε στις Αρχές ότι ένας φίλος του, επίσης Ρώσος, είχε αγοράσει τον ουρακοτάγκο έναντι 3.000 δολαρίων σε υπαίθρια αγορά στο νησί της Ιάβας και του τον πρόσφερε. Υποστηρίξε δε ότι ήθελε να κρατήσει το ζώο ως κατοικίδιο στην πατρίδα του.

Οι ουραγκοτάγκοι, είδος που απειλείται με εξαφάνιση, είναι θύματα λαθροθηρίας, λαθραίας διακίνησης και της εχθρικότητας των χωρικών, πολλοί από τους οποίους θεωρούν ότι τα ζώα αυτά επιβλαβή. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Προστασία της Φύσης, μόλις 100.000 ουραγκοτάγκοι υπάρχουν στον κόσμο.

Πηγή: Ινδονησία: Τουρίστας προσπάθησε να φύγει μ’ έναν ουρακοτάγκο ναρκωμένο στη βαλίτσα του | iefimerida.gr