• Αναζήτηση

Μέρκελ: Ναι σε μικρή παράταση του Brexit αν οι Βρετανοί επικυρώσουν τη Συμφωνία

Έτοιμη να αποδεχθεί μια «σύντομη παράταση» του Brexit υπό όρους δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησής της στη Μπούντεσταγκ ενόψει της σημερινής συνόδου Κορυφής της ΕΕ η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι θα μπορούσε να εγκριθεί μια σύντομη παράταση του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψηφίσει μέχρι τις 29 Μαρτίου τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ δήλωσε πεπεισμένη ότι οι τροποποιήσεις στο ζήτημα του λεγόμενου backstop για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία είναι «επαρκείς» από μέρους της ΕΕ ώστε να επιτρέψουν στη Βρετανίδα πρωθυπουργό να προχωρήσει. Τόνισε δε ότι αν δεν υπάρξει «θετική ψήφος» από τη βρετανική βουλή, τότε μπορεί να συγκληθεί νέα σύνοδος της ΕΕ για το Brexit.

Μέρκελ: Η Βρετανία δεν θα είναι απομονωμένη μετά το Brexit

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Βρετανία «θα περιλαμβάνεται πάντα στη σκέψη μας» είτε εντός, είτε εκτός της ΕΕ. «Η πόρτα για στενή συνεργασία είναι ορθάνοικτη», επεσήμανε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε πει ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το θέμα μιας σύντομης καθυστέρησης του Brexit εφόσον το Βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία πριν τα τέλη του μήνα.

Πηγή: Μέρκελ: Ναι σε μικρή παράταση του Brexit αν οι Βρετανοί επικυρώσουν τη Συμφωνία | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων