• Αναζήτηση

Τρόμος στην Ουτρέχτη: Αρκετοί τραυματίες από πυροβολισμούς, τουλάχιστον 1 νεκρός

Συναγερμός σήμανε στην αντιτρομοκρατική της Ουτρέχτης στην Ολλανδία μετά από πυροβολισμούς σε Τραμ, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Ηδη η τοπική αστυνομία κάνει λόγο για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση.

Τι συνέβη

Ένα ή περισσότερα άτομα φέρονται να άνοιξαν πυρ γύρω στις 10:45 τοπική ώρα μέσα σε τραμ στην Ουτρέχτη. Το περιστατικό έγινε στην πλατεία 24ης Οκτωβρίου, ενώ τεράστια είναι η κινητοποίηση των Αρχών καθώς υπάρχουν αρκετοί τραυματίες ενώ κάποια ΜΜΕ κάνουν λόγο και για έναν νεκρό, καθως κυκλοφορούν φωτογραφίες με ένα άτομο σκεπασμένο με σεντόνι στο έδαφος.

Και το περιστατικό στο τραμ δεν ήταν το μόνο. Οπως επιβεβαίωσε στις 14:30 ώρα Ελλάδος ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής, πυροβολισμοί έπεσαν και σε άλλα σημεία της πόλης.

Ο δράστης ή οι δράστες διέφυγαν, λέει η αστυνομία. To συμβάν «έχει αυτή τη στιγμή όλα τα χαρακτηριστικά μιας τρομοκρατικής επίθεσης» ανέφερε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία NATC της Ολλανδίας.

Δείτε ζωντανά την εικόνα από το σημείο της επίθεσης στην Ουτρέχτη:

Νεότερες πληροφορίες στις 14:20 (ώρα Ελλάδος) ανέφεραν ότι πιθανό οι ειδικές δυνάμεις της Ολλανδίας συνέλαβαν κάποιον ύποπτο. Ιδού και οι επίμαχες φωτό:

Στο σημείο έσπευσαν περιπολικά, μονάδα της αντιτρομοκρατικής,  ελικόπτερα της αστυνομίας που απέκλεισαν την περιοχή στην πλατεία 24ης Οκτωβρίου (24 Octoberplein), ενώ ασθενοφόρα  παραλαμβάνουν τους τραυματίες και τους μεταφέρουν σε νοσοκομεία.

Ασθενοφόρα προσεγγίζουν το σημείο όπου ξεκίνησε η επίθεση / Φωτογραφία: AP ImagesΑσθενοφόρα προσεγγίζουν το σημείο όπου ξεκίνησε η επίθεση / Φωτογραφία: AP Images

H Ουτρέχτη είναι αστυνομοκρατούμενη ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και στη Χάγη. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι αυτή την ώρα δυνάμεις της αστυνομίας κάνουν έφοδο σε σπίτι κοντά στο σημείο, στην Trumanlaan. Στο μεταξύ το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε στο μέγιστο στην πόλη. Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν και στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ και άλλους μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους της χώρας, όπως στον κεντρικό σταθμό του Ρότερνταμ, που όπως φαίνεται από τις παρακάτω φωτό είναι έρημος και γεμάτος άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων:

Αυτόπτης μάρτυς ανέφερε σύμφωνα με το Nu.nl οτι «ένας άνδρας άρχισε να πυροβολεί γύρω του». Ένας άλλος είπε ότι ο δράστης φαινόταν ότι στόχευε τους καθήμενους. «Ο οδηγός του τραμ δεν μπορούσε να ανοίξει αμέσως τις πόρτες, αλλά δύο νεαροί δίπλα μου έσπασαν το παράθυρο κι έτσι μπόρεσα να βγω έξω». Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυες ανέφερε στο κρατικό δίκτυο NOS οτι είδε μια τραυματισμένη γυναίκα με αίμα στα χέρια και τα ρούχα. «Την έφερα στο αμάξι μου και τη βοήθησα. Όταν έφθασε η αστυνομία, ήταν αναίσθητη», είπε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πόσα άτομα τραυματίστηκαν, αλλά τουλάχιστον τρία παρέλαβαν τα ασθενοφόρα.

Τα σχολεία έκλεισαν, ενώ η αριστερή λωρίδα σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους είναι ανοιχτή, για παν ενδεχόμενο.

«Ανησυχώ πολύ» τόνισε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ο οποίος διέκοψε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Η αστυνομία καλεί τους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν το σημείο, όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Μια γυναίκα που στεκόταν στην είσοδο της τράπεζας Rabobank φέρεται να τραυματίστηκε στο στήθος από μία ή περισσότερες σφαίρες, ενώ τραυματιοφορείς και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθούν να κάνουν καρδιοπνευμονική ανάνηψη σε δύο άτομα στο δρόμο και άλλο ένα μέσα στο τραμ. Περαστικός είπε ότι έπεσε το όπλο ενός εκ των δραστών μέσα στο τραμ.

Ένας κάτοικος της περιοχής ονόματι Τζίμι ντε Κόστερ είπε σε τοπικό ΜΜΕ ότι έπεσαν αρκετοί πυροβολισμό κι ότι μια γυναίκα κείτονταν στο έδαφος φωνάζοντας: «Εγώ δεν έκανα τίποτε».

«Ερχόμουν από τη δουλειά μου όταν συνέβη το περιστατικό. Περίμενα στο φανάρι της πλατείας 24 Oktoberplein και βλέπω στο έδαφος μια γυναίκα, νομίζω ήταν μεταξύ 20 και 35 ετών. Εκείνη τη στιγμή άκουσα μπαμ, μπαμ, μπαμ τρεις φορές. Τέσσερις άνδρες βάδισαν πολύ γρήγορα προς το μέρος της και προσπάθησαν να τη σύρουν μακριά και τότε άκουσα ξανά μπαμ, μπαμ, μπαμ και αυτοί οι τύποι την άφησαν. Μεγάλο χάος εκεί».

Ένας δημοσιογράφος ονόματι Yelle Tieleman ανέφερε στο twitter: «Επιχειρούν καρδιοπνευμονική ανάνηψη σε κάποιον στο τραμ. Πολύ σοβαρή η κατάσταση εδώ. Προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή το θύμα που το μετέφεραν σε ασθενοφόρο».

Η 24 Oktoberplein-Zuid είναι στάση του τραμπ της Ουτρέχτης, ολόκληρο το δίκτυο του οποίου έχει ακινητοποιηθεί όσο συνεχίζονται οι έρευνες, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

Πηγή: Τρόμος στην Ουτρέχτη: Αρκετοί τραυματίες από πυροβολισμούς, τουλάχιστον 1 νεκρός [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων