• Αναζήτηση

Οικογένεια Κωνσταντακόπουλου: Αυτοκρατορία με γερά θεμέλια

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Κωστής, Αχιλλέας, Χρήστος. Οι τρεις γιοί,  διάδοχοι της θαλάσσιας αυτοκρατορίας που δημιούργησε ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αποδεικνύονται στην πράξη ισάξιοι συνεχιστές του πατέρα τους. Δεν έμειναν στα έτοιμα αλλά έβαλαν κάτω το κεφάλι και άνοιξαν και νέους επιχειρηματικούς  δρόμους,  διαψεύδοντας στην πράξη το αμερικανικό γνωμικό ότι «η πρώτη γενιά δημιουργεί την περιουσία, η δεύτερη τη συντηρεί και η τρίτη την καταστρέφει».

Σε μια εξομολόγησή  ο καπετάνιος  είχε διηγηθεί : «Πηγαίναμε βόλτα με την οικογένειά μου , όταν από το διπλανό αυτοκίνητο είδα τον οδηγό να πετάει ένα πακέτο τσιγάρα στο δρόμο. Τον πλησίασα στο επόμενο φανάρι και ευγενικά του έκανα παρατήρηση. Τα παιδιά μου καθόντουσαν στο πίσω κάθισμα και ακόμη το θυμούνται. Ήταν ένα μάθημα που έπρεπε να δώσω ως γονιός. Να μην αδιαφορούμε για το τι συμβαίνει γύρω μας.»

Μεγάλωσε τους γιούς του με αρχές. Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου στις επιχειρήσεις ήταν η ναυτιλιακή εταιρεία Costamare. Την ίδρυσε ο καπετάνιος το  1975. Τότε,  σε ηλικία 40 ετών του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να αγοράσει ένα μικρό φορτηγό πλοίο, χωρητικότητας μόλις 2.000 τόνων,  στο οποίο εργαζόταν. Του  έδωσε το όνομα της συζύγου του, «Κάρμεν».

H Costamare άρχισε την πορεία της με  φορτηγά μεταφοράς τσιμέντου και διάφορα είδη πλοίων μεταφοράς  χύδην φορτίου. Βγήκε από την ναυτιλιακή κρίση στις αρχές της 10ετίας του ’80 με ενισχυμένη φήμη και  έγινε πρωτοπόρος  στον  κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ως ανεξάρτητη πλοιοκτήτρια εταιρεία, η Costamare μπήκε σφήνα ανάμεσα σε αμερικάνους και βορειοευρωπαίους που είχαν δημιουργήσει ολιγοπώλιο στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Σήμερα ο στόλος της αποτελείται από 78 πλοία διαφόρων μεγεθών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταφορικής ικανότητας  548.000 «κουτιών» ενώ έχει υπό ναυπήγηση άλλα πέντε πλοία. Είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.
 
Ο Κωστής και η Costamare

Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται ο πρωτότοκος του καπετάν Βασίλη, ο Κωστής. Ήταν το 2006, πριν από 13 χρόνια, όταν ο  πατριάρχης της οικογένειας  αποφασίζει να αποσυρθεί  από την πρώτη γραμμή των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Τα προβλήματα υγείας  είχαν παρουσιαστεί, χωρίς όμως να γίνουν γνωστά έξω από τη στενό κύκλο του.

Η είδηση ότι ένας από τους ισχυρότερους, παγκοσμίως, πλοιοκτήτες είχε επιλέξει  να αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση έσκασε σαν βόμβα. Επικράτησε  προβληματισμός και ανησυχία για την επόμενη ημέρα της εταιρείας η οποία τότε είχε στόλο από 32 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Ο καπετάνιος  όμως, που λάτρεψε τη θάλασσα αν και είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο ορεινό χωριό της Μεσσηνίας, το Διαβολίτσι,  είχε ήδη αποφασίσει σε ποιόν θα έδινε το δαχτυλίδι της διαδοχής.

«Η εταιρεία περνάει σε καλά χέρια αφού η νέα γενιά είναι ακόμη καλύτερη» δήλωνε τότε στα διεθνή ΜΜΕ. Μεθοδικά και αθόρυβα είχε προετοιμάσει τον πρωτότοκο γιό του, τον 49χρονο  σήμερα Κωστή.

Εκείνος φρόντισε στην πράξη να δικαιώσει την επιλογή του πατέρα του ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα τέλη Ιανουαρίου  του 2011. Ανέλαβε το τιμόνι της ναυτιλιακής εταιρείας στα 37 του χρόνια και από τότε  το κρατάει γερά και σταθερά   σε ήρεμες και φουρτουνιασμένες θάλασσες.

Ο Κώστης ήταν εκείνος που αποφάσισε και προετοίμασε την είσοδο της εταιρείας στην αμερικανική χρηματαγορά τον Νοέμβριο του 2010 και πέρασε το κατώφλι της  τον Ιανουάριο  του 2011.

«Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για επέκταση και ανάπτυξη. Είμαστε σε συζητήσεις για την υλοποίηση σημαντικών και ελκυστικών επενδυτικών σχεδίων. Αυτός είναι και ο λόγος που επιδιώξαμε τώρα την εισαγωγή της εταιρείας μας στο χρηματιστήριο αποδεχόμενοι μία σημαντική έκπτωση στην καθαρή της αξία» ήταν τα λόγια με τα οποία περιέγραψε την επόμενη ημέρα της εταιρείας.

Ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος βρίσκεται στο Top 100 της λίστας που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Lloyd’s με τις ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Το 2018 βρέθηκε  ανέβηκε δύο θέσεις σε σύγκριση με το 2015, από την  52η στην 50η.

Η «μαθητεία» του  Κωστή Κωνσταντακόπουλου δίπλα στον πατέρα του  είχε αρχίσει  αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο εξωτερικό. Το 1998, σε ηλικία  29 ετών, τοποθετείται  στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και  πέφτει κατευθείαν στα βαθιά σε έναν  άκρως σκληρό βιομηχανικό τομέα όπως είναι η ναυτιλία.

Ο Κωστής δίνει μεγάλη βαρύτητα δίνει  στον Έλληνα ναυτικό ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του ο οποίος πάντα φρόντιζε  τα πληρώματα και τα στελέχη της ναυτιλιακής εταιρείας.

Επένδυσε  ένα υψηλότατο χρηματικό ποσό για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου ναυτιλιακού κέντρου εκπαίδευσης, του «Costamare MaritimeTraining Services SA» με αποστολή  την επιμόρφωση των Ελλήνων Αξιωματικών πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στη  ναυσιπλοία όπου όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά.

Ο Αχιλλέας και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

«Εκτός από τη θέληση, έχω και την οικονομική δυνατότητα, να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για τη Μεσσηνία. Και θα το πραγματοποιήσω εγώ, ή αν ο Θεός αποφασίσει διαφορετικά, ο Αχιλλέας». Αυτά ήταν τα λόγια του καπετάνιου όταν έδινε τις δικές του μάχες στη Μεσσηνία θέλοντας να αφήσει πίσω του ένα έργο ζωής δίνοντας εργασία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργήθηκαν 1.200 θέσεις εργασίας και πολλές περισσότερες λόγω των επιχειρήσεων που προέκυψαν  ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του Costa Navarino. Το 60% των προμηθειών του συγκροτήματος προέρχεται από τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς.

Συνέχεια του άρθρου: https://www.newmoney.gr/business-stories/391812-oikogeneia-konstantakopoulou-aitokratoria-me-gera-theelia

Ροή Ειδήσεων