• Αναζήτηση

Μπαρνιέ για Brexit: Δεν χρειαζόμαστε χρόνο, χρειαζόμαστε μία απόφαση

Λίγες εβδομάδες απομένουν για την επίσημη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωπαϊκή πλευρά διαμηνύει πως αυτό που απαιτείται για την άρση του αδιεξόδου δεν είναι περισσότερος χρόνος αλλά να ληφθεί μία απόφαση.

«Δεν χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο, τώρα χρειαζόμαστε μία απόφαση και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ μιλώντας στο δίκτυο Europe 1, μην αποκλείοντας, ταυτόχρονα, αναβολή της ημερομηνίας του Brexit.

«Εναπόκειται στους Βρετανούς να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν όλα τα αποτελέσματα των αποφάσεων που έλαβαν δημοκρατικά» πρόσθεσε, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να έχουν βαλτώσει, μολονότι οι Βρετανοί διαπίστωσαν την Τετάρτη «προόδους».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη μαζική απόρριψη της συμφωνίας για το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους Βρετανούς βουλευτές τον Ιανουάριο, η πρωθυπουργός τους Τερέζα Μέι προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες μια νέα εκδοχή της. Ωστόσο η ΕΕ αρνείται οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης αποχώρησης, αν και δηλώνει ανοιχτή σε συζητήσεις για την πολιτική διακήρυξη που την συνοδεύει, το κείμενο που καταγράφει το περίγραμμα των μελλοντικών της σχέσεων με το Λονδίνο.

Η Μέι θέλει να εξασφαλίσει «δεσμευτικές αλλαγές» στο λεγόμενο backstop, τη δικλείδα ασφαλείας που έχει στόχο να αποφευχθεί σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit στις 29 Μαρτίου.

Πηγή: Μπαρνιέ για Brexit: Δεν χρειαζόμαστε χρόνο, χρειαζόμαστε μία απόφαση | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων