• Αναζήτηση

Η ελβετική πόλη που έχει εμμονή με τον αριθμό 11-Σαν να ζουν σε άλλο κόσμο [εικόνες]

Η Ελβετία φημίζεται για τα ρολόγια και τις σοκολάτες της. Αξίζει όμως μια επίσκεψη σε μια μικρή πόλη, το Σόλοτουρν, το οποίο είναι γνωστό για κάτι άλλο. Την εμμονή του με τον αριθμό 11!

Ο Μάικ Μακίχεραν του BBC επισκέφθηκε αυτή την πόλη των 16.000 κατοίκων θέλοντας να ανακαλύψει την μαγική και ίσως παράξενη ιστορία πίσω από τον αριθμό 11.

Και αναφέρει για όσα έμαθε:

Το ιδιαίτερο και μοναδικό ρολόι της πόλης με τα 11 ψηφίαΤο ιδιαίτερο και μοναδικό ρολόι της πόλης με τα 11 ψηφία

Πρόσφατα, στις 11 το πρωί ακριβώς η Τερέζα Στάλιν με περίμενε έξω από την είσοδο της μπαρόκ πόλης Σόλοτουρν, παρακολουθώντας το ρολόι.

Περνώντας μια πεζογέφυρα στον ποταμό Άαρ, έκοψε αριστερά στην Κλοστερπλάτζ, περνώντας μπροστά από μια μεγάλη αποθήκη του 18ου αιώνα προκειμένου να πάμε σε ένα μέρος που θα αποκάλυπτε πολλά για την ιστορία και την περίεργη εμμονή της ελάχιστα γνωστής αυτής πόλης που βρίσκεται στην σκιά των ελβετικών όρων Τζούρα. Κρυμμένο στον δυτικό τοίχο μιας επενδυτικής τράπεζας, βρίσκεται ένα ρολόι τοίχου. Και είναι το κλειδί για μια περιέργεια που είναι άγνωστοι ακόμη και στους περισσότερους Ελβετούς.

Το ρολόι έχει μόνο 11 δείκτες, με τον αριθμό 12 να απουσιάζει, και προκαλεί σύγχυση σε κάθε ανυποψίαστο περαστικό. Αλλά δεν έχει γίνει κατά λάθος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο. Όταν τα 11 γρανάζια του στραφούν για να χτυπήσουν οι 11 καμπάνες του, το μεταλλικό γλυπτό ρολόι εκτελεί τον Solothurner Lied, τον ανεπίσημο ύμνο της πόλης. Το ρολόι δεν λέει απλά την ώρα, μολονότι με έναν αινιγματικό τρόπο. Βοηθά επίσης στην αποκάλυψη της γοητείας της πόλης με τον αριθμό 11.

Το Σόλοτουρν, το οποίο ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους πριν από 2.000 χρόνια, αλλά έχει ξεχαστεί από τους περισσότερους επισκέπτες σήμερα λόγω της εγγύτητάς του με την κοντινή πρωτεύουσα της Βέρνης, είναι μια πόλη παθιασμένη με τον αριθμό 11. Δεν είναι ούτε κόλπο, ούτε αποτέλεσμα συμπτώσεων. Η πόλη φιλοξενεί 11 εκκλησίες, 11 παρεκκλήσια, 11 σιντριβάνια, 11 πύργους και 11 μουσεία – ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό σύνολο.

Αυτή η συλλογή έχει ξεκινήσει από τον 15ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Κάποια από αυτά είναι παλιά και απαρχαιωμένα, μερικά – όπως στην περίπτωση του Enter, του μοναδικού μουσείο της Ελβετίας αφιερωμένο στους υπολογιστές και την τεχνολογία – είναι πολύ σύγχρονα. Τις περισσότερες φορές, οι μπερδεμένοι επισκέπτες δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να χαζεύουν στο παλαιότερο κτίριο της πόλης, το αστρονομικό ρολόι, το οποίο χτυπάει με τις κινούμενες μορφές ενός βασιλιά, ενός ιππότη και ενός σκελετού. Αλλά ο δημοσιογράφος του BBC, ήθελε να εμβαθύνει περισσότερο.
Η πόλη έχει 11 μουσεία. Εδώ το Μουσείο ΙστορίαςΗ πόλη έχει 11 μουσεία. Εδώ το Μουσείο Ιστορίας

Η Στάλιν, από την πλευρά της, λέει πως δεν είναι αριθμολόγος, απλά είναι ενθουσιασμένη με την ιστορία της πόλης της. «Αυτή η ιστορία δεν θα πεθάνει ποτέ» λέει παρακολουθώντας το ρολόι με τους 11 δείκτες, την ώρα που χτυπά. «Έχεις πολλά αριθμητικά αριστουργήματα ακόμη να δεις».

Κατευθυνόμενοι προς την Judengasse ή την Εβραϊκή οδό, περνώντας μπροστά από ένα εντυπωσιακό κτίριο που ήταν κάποτε ο οίκος του Blacksmith Guild – ένας από τους 11 μεσαιωνικούς οίκους της πόλης, φτάνουν σε αυτό στο οποίο αναφερόταν η Στάλιν: τον υπέροχο καθεδρικό ναό του St. Ursus.

Εδώ, ο αριθμός 11 είναι πανταχού παρών. Κατασκευάστηκε, κατά κάποιο τρόπο προβλέψιμο, σε 11 χρόνια, και σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Γκαετάνο Ματέο Πιζόνι, που ενέπνευσε το κτίριο με πλήθος συμβόλων.
Ο καθεδρικός ναός της πόληςΟ καθεδρικός ναός της πόλης

Με μια εντυπωσιακή ρωμαϊκή πρόσοψη, αυτό που εντυπωσιάζει τον θεατή είναι η μετρημένη με ακρίβεια λαμπρότητα του. Υπάρχουν 11 σκαλιά, ακολουθούμενα από άλλα 11 και στην συνέχεια από άλλα 11. Υπάρχουν δύο κλασικά σιντριβάνια που πλαισιώνουν την σκάλα, με το καθένα να έχει 11 πανέμορφες βρύσες που ρίχνουν νερό στις βάσεις τους. Υπάρχουν επίσης, 11 πόρτες, ενώ το ύψος όλου του κτηρίου χωρίζεται σε τρία μέρη, των 11 μέτρων έκαστο με το καμπαναριό να βρίσκεται σε ύψος 66 μέτρων.

«Ο Πιζόνι εντυπωσιάστηκε από την ιδέα» λέει η Στάλιν που δείχνει ακόμη συνεπαρμένη μετά από τόσα χρόνια. «Η κυβέρνηση του έδωσε εντολή να συμπεριλάβει τον αριθμό 11. Και το έκανε. Παντού. Ακόμη και ένας από τους βωμούς είναι κατασκευασμένος από 11 είδη μαρμάρου».

Οπουδήποτε αλλού, ο καθεδρικός ναός θα βοούσε από τις κουβέντες των επισκεπτών. Όχι όμως εδώ. Γιατί εδώ το μόνο που ακούγεται είναι ο ήχος των βημάτων. Ακόμη και τα στασίδια είναι διατεταγμένα σε σειρές των 11.

Όλοι στο Σόλοτουρν γνωρίζουν αυτή την ιστορία, αλλά κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί πώς ακριβώς και γιατί προέκυψε αυτή η εμμονή με τον συγκεκριμένο αριθμό. Ένας λαϊκός μύθος μιλά και μαγικά ξωτικά που έρχονταν από το κοντινό βουνό Weissenstein για να ευχαριστήσουν τους κατοίκους της πόλης που εργάζονταν σκληρά, αλλά ποτέ δεν ευημερούσαν.Η υιοθέτηση του αριθμού 11, ή «elf» όπως είναι στα γερμανικά, ήταν ο φόρος τιμής της πόλης στους σωτήρες τους. Ή, τέλος πάντων, έτσι λέει η ιστορία.

Μια πολύ πιο λογική εξήγηση είναι οι βιβλικοί συσχετισμοί με τον αριθμό, με πολλούς κατοίκους του Σόλοτουρν να θεωρούν πως ο αριθμός 11 είναι «ιερός» και προφητικός. Στην αριθμολογία, το 11 θεωρείται ο αριθμός που σχετίζεται με την διαίσθηση, και που συνήθως συνδέεται με την πίστη, ωστόσο εξίσου ανταγωνιστική είναι και μια άλλη θεωρία.
Άποψη της πόλης από ψηλάΆποψη της πόλης από ψηλά

«Υπάρχουν 12 απόστολοι, αλλά ο αριθμός 11 αντιπροσωπεύει το όνειρο του να προσπαθείς περισσότερο για να πετύχεις κάτι καλύτερο» εξηγεί η Στάλιν. «Για εμάς, συμβολίζει την ατελείωτη επιδίωξη της τελειότητας – είναι ένας κώδικας για την ελπίδα».

Κι αν η θρησκεία είναι μόνο το ένα σκέλος στο DNA της αριθμολογίας του Σόλοτουρν, η γεωπολιτική είναι ένα άλλο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, μπορεί να εντοπίσει κανείς πολλέρς αναφορές στον συγκεκριμένο αριθμό, με ίχνη που φτάνουν ακόμη και στον Μεσαίωνα. Το 1481, το Σόλοτουρν έγινε το 11ο καντόνι της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, και από τον 16ο αιώνα, το καντόνι χωρίστηκε σε 11 προτεκτοράτα. Επιπλέον, την πρώτη φορά που αναφέρθηκε ο αριθμός, το 1252, οι συντεχνίες που ψήφισαν για πρώτη φορά για δημοτικό συμβούλιο, εξέλεξαν 11 μέλη.

Είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς την νοοτροπία του μεσαιωνικού Σόλοτουρν, αλλά ο αριθμός 11 συνεχίζει την παράδοσή του στην πόλη. Για παράδειγμα, τα παιδιά απολαμβάνουν ένα πολύ ιδιαίτερο και μεγάλο πάρτι στα 11α γενέθλιά τους. Ακόμη και η τοπική ζυθοποιία της πόλης έχει τον αριθμό 11.

«Ο πατέρας μου είναι από την Βέρνη και ποτέ δεν είχε ακούσει την ιστορία του 11» λέει ο ζυθοποιός Μόριτζ Κούνζλε, μιλώντας για το οικογενειακό ζυθοποιείο « Öufi-Bier» ή «11 μπύρες» στην τοπική διάλεκτο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. «Μας άρεσε η ιδέα ενός αριθμού ως μάρκα. Είναι ασυνήθιστο και δεν το ξεχνάει συνήθως κανείς. Ήμασταν οι πρώτοι που το έκαναν, αλλά τώρα υπάρχει παντού ένα 11» λέει. Ακόμη και ένα ουίσκι ηλικίας, φυσικά, 11 ετών που ωριμάζει σε βαρέλια μπίρας, είναι στα σκαριά.

Για περισσότερα από 500 χρόνια, το Σόλοτουρν έχει επιδείξει την εμμονή του με τον αριθμό 11. Είναι πολλά τα στοιχεία που να αποδεικνύουν πως δεν μπορεί να έγινε κατά λάθος και φυσικά δεν αναμένεται η παράδοση αυτή να σταματήσει σύντομα. Ποιος ξέρει σε ποιο άλλο πρότζεκτ της πόλης μπορεί να εμφανιστεί αυτός ο αριθμός;

Φωτογραφίες: Wikipedia

 

Πηγή: Η ελβετική πόλη που έχει εμμονή με τον αριθμό 11-Σαν να ζουν σε άλλο κόσμο [εικόνες] | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων