• Αναζήτηση

Ο ιός της γρίπης στην Ελλάδα -Πόσους χτύπησε, μέχρι πότε θα κρατήσει

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα στη χώρα, από τον ιό της γρίπης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, πάνω από 150 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ,  μέχρι και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 167 άνθρωποι με επιπλοκές της γρίπης. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η γρίπη βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, ενώ το υπουργείο Υγείας παρήγγειλε εκτάκτως 50.000 εμβόλια, ώστε να θωρακιστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νοσημάτων, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης είναι υψηλή σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Μάλτα, ηπιότερη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία και χαμηλή σε Βρετανία, Βέλγιο, Πολωνία και σκανδιναβικές χώρες.

Μετά τον Φεβρουάριο θα υποχωρήσει το κύμα της γρίπης

Το κύμα της γρίπης στη χώρα μας, αναμένεται να υποχωρήσει μετά τον Φεβρουάριο, θα αφήσει όμως κρούσματα μέχρι και τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι οι υγειονομικές Αρχές της χώρας δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων, καθώς δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, όπως οι μοριακές εξετάσεις και το Rapid Test. Ταυτόχρονα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι στα νοσοκομεία επικρατούν χαώδεις συνθήκες, καθώς συνωστίζονται εκατοντάδες ασθενείς και συνοδοί, δίχως, μάλιστα, να «υπάρχουν μάσκες να μοιραστούν».

Απαραίτητος ο εμβολιασμόςΑπαραίτητος ο εμβολιασμός

«Συναγερμός» στην Κρήτη: Νοσούν 2.000 μαθητές

Η Περιφέρεια Κρήτης αποκάλυψε πως από τη γρίπη νοσούν σήμερα 2.000 παιδιά. Την ίδια στιγμή, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της μεγαλονήσου κάνουν λόγο για σημαντικές ελλείψεις, τονίζοντας ότι κάθε φαρμακείο έχει, κατά μέσο όρο, μόλις 5 αντιγριπικά εμβόλια.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ιατρός δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης στο neakriti.gr, «εκτιμάται ότι με βάση τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία αυτή τη στιγμή νοσούν περίπου 2.000 παιδιά στην Κρήτη με γρίπη». Ο κ. Λουμπούνης υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για ανησυχητικό στοιχείο αφού ο αριθμός φέτος δεν είναι υψηλότερος. Κάποια από τα παιδιά νοσηλεύονται και άλλα αναρρώνουν στο σπίτι. Απλά ο ιός έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στα παιδιά λόγω των συνθηκών και του συγχρωτισμού» προσέθεσε.

Στην Κρήτη νοσούν 2.000 παιδιάΣτην Κρήτη νοσούν 2.000 παιδιά

Πέντε εμβόλια ανά φαρμακείο

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου υπογράμμισε ότι «τώρα, και να παραληφθούν εμβόλια, αντιστοιχούν 5 εμβόλια ανά φαρμακείο σε όλη τη χώρα, άρα ίδια θα είναι η εικόνα και στην Κρήτη. Αυτά τα εμβόλια δεν θα χορηγούνται και ο πολίτης θα πρέπει να το πληρώσει (περίπου 11 ευρώ)».

«Πάντως θεωρώ ότι ο εμβολιασμός θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Οκτώβριο», τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης και μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και η 5χρονη Χαρά.

Πηγή: Ο ιός της γρίπης στην Ελλάδα -Πόσους χτύπησε, μέχρι πότε θα κρατήσει | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων