• Αναζήτηση

Βενιζέλο ή Σημίτη εννοεί ο Τσίπρας -«Βλέπει» συμφωνία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Ηταν από τις εκπλήξεις της χθεσινής συζήτησης στην Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές.

Η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο. Και όταν εκείνος το απέφυγε, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι έχει συμφωνήσει με την Φώφη Γεννηματά να προταθεί και να ψηφιστεί άλλο πρόσωπο, «κάποιο στέλεχος νυν η σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ» … όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τουλάχιστον τρείς φορές απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη στο αν η ΝΔ θα προτείνει ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο  και στο τέλος τον προκάλεσε λέγοντας «σας πιάσαμε με την γίδα στην πλάτη».

«Σε ό,τι μας αφορά, με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού. «Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις ήταν αυτοί που έκαναν πολιτική καριέρα με τα εθνικά μας θέματα, που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην κοινωνική λεηλασία της βαθιάς λιτότητας, που τα έδωσαν όλα, δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτα και όταν είδαν ότι χάνουν τις επερχόμενες εκλογές, έφτιαξαν στο μυαλό τους σχέδια παρενθέσεων και περίμεναν να πέσει ξανά η εξουσία σαν ώριμο φρούτο» είπε αναφερόμενος με έμμεσο τρόπο στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

«Σε ό,τι αφορά στον κ. Μητσοτάκη και στο ΚΙΝΑΛ, θα ήθελα -γιατί τους ακολουθείτε πιστά, στενά σε όλες τις θέσεις και τις απόψεις- να σας πω πώς όσα σχέδια κι αν απεργάζεστε σήμερα, όσα κι αν έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας, όσες θέσεις κι αν έχετε ήδη μοιράσει μεταξύ σας προκαταβολικά, ακόμα και αυτή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, να ξέρετε το εξής: Κρατήστε τις ορέξεις σας, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε, με 90 βουλευτές που θα αθροίζετε μαζί στην επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλετε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η αναφορά του πρωθυπουργού φωτογράφιζε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δύο πρόσωπα. Βασικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και κατά δεύτερο λόγο- πιθανώς- και τον Κώστα Σημίτη. Εκ πρώτης όψεως φάνηκε μια «παραδοξολογία», αφού δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί υπόγειες συνεννοήσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας για την προεδρική εκλογή.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πάτησε την πεπονόφλουδα. Δήλωσε οτι σέβεται και εκτιμά τον Προκόπη Παυλόπουλο χωρίς να δεσμευτεί για το τι θα κάνει στην προεδρική εκλογή:

«Γνωρίζετε καλά ότι με τον κ. Παυλόπουλο έχουμε μια άριστη σχέση και εκτιμώ ότι είναι άψογος στα καθήκοντά του. Μόνο το ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλο που δεν μου ζητήσατε», ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εκθέσει την Φώφη

Παραδοξολογία μπορεί να ακούστηκε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε σενάρια υπόγειας συμφωνίας Μητσοτάκη- Φώφης εναντίον του Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά δεν ήταν φυσικά καθόλου τυχαία. Φωτογραφίζοντας τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Σημίτη σαν τα πρόσωπα που σκέφτεται να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχευε στο να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στην Νέα Δημοκρατία, αλλά και να εμφανίσει το ΚΙΝΑΛ της Φώρης Γεννηματά σαν «κρυφό συνομιλητή» της Νέας Δημοκρατίας, και να ψαρέψει ψήφους στο αντιδεξιό, κεντροαριστερό ακροατήριο. Γι αυτό και ο Ανδρέας Λοβέρδος έσπευσε αμέσως να διαψεύσει κάθε τέτοιο σενάριο σημειώνοντας, σε ανάρτησή του:

«Ο πρωθυπουργός προκειμένου να βγει από την παγίδα, την οποία ο ίδιος έστησε, εφηύρε δήθεν διεργασίες για να αναδειχθεί στέλεχος του ΚΙΝΑΛ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας!!!».

Παιχνίδια Τσίπρα με τα εσωκομματικά της ΝΔ

Το παιχνίδι Τσίπρα με τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας είναι πιό πολύπλοκο και χρειάζεται γνώσεις για το τι συμβαίνει στα ενδότερα της Πειραιώς. Η φάση κλειδί που φωτίζει το σχέδιο Τσίπρα είναι η αναφορά του οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τολμάει να δεσμευθεί για την υποψηφιότητα Παυλόπουλου γιατί «του το απαγορεύουν οι κ.κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης» αλλά και η κατάληξη στην τριτολογία του «καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα»…

Φάνηκε καθαρά έτσι οτι στόχος του πρωθυπουργού είναι να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους βαρώνους του κόμματος, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Τι κρύβεται; Η αλήθεια που λίγοι ομολογούν στην Νέα Δημοκρατία, είναι οτι οι σχέσεις του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είναι από κακές έως εκρηκτικές. Οι δύο ποτέ δεν είχαν καλή χημεία, αλλά η υπόθεση Novartis όξυνε την αντιπάθεια. Πληροφορίες από την Νέα Δημοκρατία θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά- αν και ο ίδιος δεν εκφράζεται δημοσίως- να είναι έξαλλος με τον Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς θεωρεί, ότι ενδεχομένως έχει ακόμα και εμπλοκή στην υπόθεση της Νοβάρτις και στην ποινική δίωξη του πρώην Πρωθυπουργού. Που να θυμίσουμε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται ο «καραμανλικός» Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την αναφορά του θέλησε έτσι να εμφανίσει αφ΄ ενός μεν τον Κυριάκο Μητσοτάκη «δέσμιο» του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως άλλωστε τον παρουσιάζουν τα κρατικά ΜΜΕ και στην υπόθεση των Σκοπίων, αφετέρου να του δημιουργήσει πρόβλημα με την καραμανλική πτέρυγα, πάντα ισχυρή στην Νέα Δημοκρατία, που προφανώς και βλέπει θετικά την υποψηφιότητα Παυλόπουλου. Να δημιουργήσει δηλαδή στην καραμανλική πτέρυγα την υποψία ότι στο τέλος της διαδικασίας ο κ. Μητσοτάκης θα «αδειάσει» ξαφνικά την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, λόγων των πιέσεων του Αντώνη Σαμαρά και της ομάδας του.

Τα «επιχειρήματα» Αλέξη Τσίπρα

Βασικά όπλα στην φαρέτρα του Πρωθυπουργού ώστε να καταστήσει το σενάριό του αληθοφανές, αν και δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να το στηρίζει, είναι:

1. Το βεβαρυμένο παρελθόν στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προκόπη Παυλόπουλου. Θυμίζουμε οτι στην προηγούμενη προεδρική εκλογή, ο μόνος από την Νέα Δημοκρατία που δεν ψήφισε τον κ. Παυλόπουλο ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δεν τον ψήφισε λόγω της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλο στο υπουργείο Εσωτερικών, και του τρόπου που χειρίστηκε την «εξέγερση» του Δεκεμβρίου του 2008 αλλά και το θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο επί Κώστα Καραμανλή.

2. Η υιοθέτηση από πλευράς ΝΔ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρική εκλογή και την αποσύνδεσή της με τις πρόωρες εκλογές. Η ψήφιση της σχετικής διάταξης από την παρούσα Βουλή, με πάνω από 200 ψήφους όπως όλα δείχνουν, θα επιτρέψει στην επόμενη Βουλή και στην πιθανότατη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει το σχετικό άρθρο κατό το δοκούν. Δηλαδή όπως θέλει η Νέα Δημοκρατία που προτείνει σε περίπτωση αδιεξόδου και αδυναμίας συναίνεσης, να εκλέγεται τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία των παρόντων, μεταξύ των δυο επικρατέστερων υποψηφίων. Μήπως, υπονοεί ο Αλέξης Τσίπρας με τις αναφορές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να εκλέξει Πρόεδρο μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και να επιλέξει Πρόεδρο άλλον από τον Προκόπη Παυλόπουλο, αφού δεν θα έχει ανάγκη από τις ψήφους άλλου κόμματος; Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς οτι ο υποψήφιος θα μπορούσε να ήταν ποτέ από το ΚΙΝΑΛ…

Η περίπτωση Σημίτη

Η φημολογία ότι ο Αλέξης Τσίπρας- εκτός από την υποψηφιότητα Βενιζέλου που θα «φάει» τον Παυλόπουλο…- φωτογράφησε και ως πιθανό υποψήφιο και τον Κώστα Σημίτη, έχει άλλη στόχευση. Να εκθέσει την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι για λόγους κομματικών ισορροπιών δεν διστάζουν να θυσιάσουν τον Προκόπη Παυλόπουλο, έναντι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σε μια φάση που το σκάνδαλο της χρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ από την Ζήμενς έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή την δίκη Τσουκάτου και εκθέτει τους οπαδούς του εκσυχρονισμού. Δεν είναι τυχαίο οτι το πρωτοσέλιδο της ΕφΣυν σήμερα έχει τίτλο «Φώς στο Πράσινο Φαγοπότι»… που και το ΚΙΝΑΛ φέρνει σε δύσκολη θέση και εξυπηρετεί το σχέδιο Τσίπρα να εκθέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την δήθεν «ανίερη συμμαχία» με το ΚΙΝΑΛ στην εκλογή προέδρου Δημοκρατίας…

Τι λένε στην Πειραιώς

Καλά πληροφορημένες πηγές της Πειραιώς πάντως θεωρούν το όλο θέμα μια «φούσκα» χωρίς καμία βάση αλήθειας. Δεν διαψεύδουν το πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία διαβούλευση με το ΚΙΝΑΛ, ενώ προσθέτουν: Παρά τις ενστάσεις ορισμένων, είναι προφανώς οτι η υποψηφιότητα Παυλόπουλου έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να ανατρέψει τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα του, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς θα θελήσει ποτέ να δημιουργήσει πρόβλημα, στην αρχή μάλιστα της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τον στήριξε με όλες του τις δυνάμεις στην κούρσα της διαδοχής. Ούτε μπορεί κανείς να αφαιρέσει από την εξίσωση ότι τον Προκόπη Παυλόπουλο τον στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα έχει το ατού της διακομματικής συναίνεσης που απαιτεί το πνεύμα του Συντάγματος.

Αρα, παρά το γεγονός οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δεσμεύθηκε, η υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου παραμένει το πιό ισχυρό και πιθανό σενάριο. Εστω κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά του και δεν θα το κάνει, όσο κι αν τον προκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: Βενιζέλο ή Σημίτη εννοεί ο Τσίπρας -«Βλέπει» συμφωνία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για Πρόεδρο Δημοκρατίας | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων