• Αναζήτηση

«Χρυσός» ασφαλιστικός οδηγός για το Δημόσιο -Πότε είναι η σωστή στιγμή για συνταξιοδότηση [πίνακες]

Ενα «χρυσό» οδηγό για την ασφάλιση, που φανερώνει τους σωστούς χρόνους συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, αλλά και τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στους πίνακες που συνέταξε η ΠΟΕΔΗΝ, όπως αναφέρει στο iefimerida ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννακός, «απεικονίζεται ότι οι συντάξεις έχουν λεηλατηθεί στα χρόνια των μνημονίων. Πρόκειται για μειώσεις διαχρονικές. Η δουλειά που παρουσιάζουμε σήμερα, με τον ασφαλιστικό οδηγό για τον δημόσιο τομέα, χρειάστηκε πολύ κόπο, όμως θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να πάρουν τις σωστές αποφάσεις».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, από 01/01/20121 οι συντάξεις θα μειωθούν περαιτέρω, καθώς καταργείται η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών με βάση τον ΔτΚ. Το τελικό ποσό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης υπολογίζεται για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης ανά κλίμακα ετών αντιστοιχεί στο ποσοστό που αναγράφεται στην τρίτη στήλη του παρακάτω πίνακα και το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης στην τέταρτη στήλη. Το ανταποδοτικό τέλος της σύνταξης αντιστοιχεί στα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης επί των συντάξιμων αποδοχών. Το σύνολο του χρόνου ασφάλισης λαμβάνει υπόψη με μαθηματική ακρίβεια δυο δεκαδικών ψηφίων.

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζεται η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή, με συγκεκριμένα παραδείγματα:

«H αναπροσαρμογή με το δείκτη τιμών καταναλωτή ισχύει έως το τέλος του έτους 2020. Ως εκ τούτου, από 01/01/2021 οι συντάξεις θα μειωθούν παραπάνω» επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, οι Κύριες συντάξεις, ανάλογα με τον βαθμό εκπαίδευσης, διαμορφώνονται ως εξής:

Η σύνταξη χηρείας και η οικογενειακή παροχή

Οπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων κύριων και επικουρικών υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με την κλίμακα φόρου εισοδημάτων, με βάση το άρθρο 60 του Νέου Φορολογικού Κώδικα κατά την υποβολή της σύνταξης. Επίσης προβλέπεται κράτηση εισφοράς 6% για υγειονομική περίθαλψη παράλληλα με την παρακράτηση φόρου.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι επιδόματα τέκνων για όσους συνταξιοδοτηθούν στο εξής, με βάση τις διατάξεις του παρόντος, καταβάλλονται με οικογενειακά και οικνομικά κριτήρια.

Ταυτόχρονα, η σύνταξη χηρείας διαμορφώνεται στο 50% των όσων αναγράφονται στους παραπάνω πίνακες.

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Στις μειωμένες επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, περικόπτεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης (6%) για κάθε έτος που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης από το ποσό που προκύπτει έως 31/12/2014. Δεν γίνεται καμία περκοπή από το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης που προκύπτει μετά την 01/01/2015. Αναλυτικά:

Για το Μετοχικό Ταμείο, ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης ισχύουν τα εξής:

Ταμείο Πρόνοιας

Για τους μισθωτούς με εισφορά ύψους 4% επί των αποδοχών, η εφάπαξ παροχή αποτελείται από το γινόμενο του 60% των αποδοχών, επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, υπέρ του κλάδου, επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2013.

Και πάλι ανάλογα με τον βαθμό εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, διαμορφώνονται ως εξής:

Στο συνημμένο αρχείο περιέχονται επιπλέον αναλυτικά στοιχεία για τα μεγέθη των περικοπών καθώς και για τις μεταβολές στις κύριες συντάξεις, στα μερίσματα και στα εφάπαξ.

Ασφαλιστικός Οδηγός για το Δημόσιο της ΠΟΕΔΗΝ

Πηγή: «Χρυσός» ασφαλιστικός οδηγός για το Δημόσιο -Πότε είναι η σωστή στιγμή για συνταξιοδότηση [πίνακες] | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων