• Αναζήτηση

Στη Σιάτιστα ο Μητσοτάκης: Σε λίγο θα καταργηθεί το Βόρεια, θα μείνει μόνο το Μακεδονία

Από τη Σιάτιστα, όπου ο παππούς του Κυριάκος Μητσοτάκης πολέμησε στο πλευρό των εθελοντών Κρητών για την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό, το 1912, ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε μήνυμα ενότητας, αλλά και μνήμης στους αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

«Η Σιάτιστα είναι ένας τόπος με πολύ δυνατές αναφορές για μένα, και ειδικά αυτή την περίοδο της ιστορίας που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιοι Έλληνες αγωνίστηκαν για να παραμείνει η Μακεδονία σε ελληνικά χέρια» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Βοΐου, Δημήτρη Λαμπρόπουλο, επανέλαβε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία, θα δημιουργήσει προβλήματα στις ετικέτες και στις γεωγραφικές ενδείξεις των επώνυμων προϊόντων και ανέφερε πως «σε λίγο χρονικό διάστημα θα καταργηθεί το Βόρεια και θα παραμείνει μόνο το Μακεδονία».

Επισκέφθηκα τη Σιάτιστα Κοζάνης, για την απελευθέρωση της οποίας πολέμησε και ο παππούς μου, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το σώμα εθελοντών Κρήτης. Με συνδέουν πολλά με αυτά τα μέρη και αισθάνομαι δυνατά την ευθύνη που έχω να υπερασπιστώ τις αξίες και τις ευαισθησίες των Μακεδόνων», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα προς τιμήν των Πεσόντων Κρητών εθελοντών στη μάχη της Σιάτιστας, ενώ λίγο αργότερα ο λαογράφος και ιστορικός της περιοχής Αναστάσιος Ζάρδας, του χάρισε το βιβλίο με το ιστορικό της απελευθέρωσης της πόλης και τη συμβολή του εκστρατευτικού σώματος των Κρητών, αφιερώνοντας του και μια μαντινάδα.

Κατρούγκαλος: Υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία από αυτή την εβδομάδα

Τη Δευτέρα, η Αθήνα θα στείλει στα Σκόπια τη ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ, ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία από τη γειτονική χώρα.

«Τη Δευτέρα θα αποσταλεί η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει για την κύρωση της συμφωνίας και στη συνέχεια η Βόρεια Μακεδονία θα ενημερώσει τον ΟΗΕ, αλλά και όλα τα κράτη-μέλη που την είχαν αναγνωρίσει με τη συνταγματική της ονομασία, ούτως ώστε στο εξής η αναγνώριση να γίνεται με τη νέα συνταγματική της ονομασία. Και φυσικά από τη Δευτέρα ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της, να αλλάξει στο εσωτερικό της τις ονομασίες των δρόμων, των κτιρίων, των εγγράφων που έχουν το παλιό όνομα, όπως έχει συμφωνηθεί», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, εξηγώντας τα επόμενα βήματα.

Σε ερώτηση αν είναι υποχρεωτικό, από την ερχόμενη εβδομάδα, να χρησιμοποιεί η γειτονική χώρα μόνο την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, απάντησε:

«Βέβαια. Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία. Και ανάλογα θα γίνει και ένας συστηματικός προγραμματισμός από την πλευρά τους, για την πλήρη αντικατάσταση του παλιού με το νέο όνομα στα ήδη υφιστάμενα έγγραφα και εκεί όπου χρειάζονται επιπλέον ειδικές υλικές ενέργειες, όπως π.χ. στην ονομοτοδοσία των δρόμων κ.λπ.».

Πηγή: Στη Σιάτιστα ο Μητσοτάκης: Σε λίγο θα καταργηθεί το Βόρεια, θα μείνει μόνο το Μακεδονία | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων