• Αναζήτηση

Καμμένος: Είστε ψυχρός εκτελεστής-Τσίπρας: Είστε ένας νέος Αντώνης Σαμαράς

Το ρέκβιεμ της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημαδεύτηκε από μια πρωτοφανή αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Καμμένος με σκληρή γλώσσα χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ψυχρό εκτελεστή που του πήρε το κεφάλι και το περιφέρει στην Τουρκία και στην Ευρώπη. Απαντώντας σε εξίσου υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός ανέφερε πως του έδωσε την ευκαιρία να μην γίνει ένας νέος Αντώνης Σαμαράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η τελευταία ομιλία Καμμένου ως αρχηγού ΚΟ καθώς κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής την επιστολή με την οποία διαγράφει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Οι διάλογοι της οργής

Πάνος Καμμένος: «Δείξατε ότι είστε πολύ ψυχρός εκτελεστής, προφανώς για σας η δική μας εκτέλεση δε σημαίνει τίποτα όμως η εκτέλεση της Μακεδονίας σημαίνει πολλά για μας. Η εκτέλεση της Μακεδονίας μετράει πολύ περισσότερο. Δε σας απειλώ με τίποτα, σας λέω τουλάχιστον να έχετε την ευαισθησία να σέβεστε αρχές και ιδέες από τη στιγμή που δεν σέβεστε ανθρώπινες σχέσεις. Εγώ μπορεί να ακολουθήσω το δρόμο αυτόν που ακολούθησαν όσοι αποστράτευσατε και να πάω σπίτι μου . Άλλοι που ακολούθησαν εμάς που θα πάνε, όλα αυτά τα παιδιά που πίστεψα ότι μπορεί να υπάρχει μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης τι θα κάνουν;

Εγώ χτυπήθηκα με την διαπλοκή 25 χρόνια, ιδρύθηκαν τέσσερις εφημερίδες οι οποίες με φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδο τους μέχρι σήμερα από συγκεκριμένο άνθρωπο. Συγκρούστηκα πολιτικά και μου λέτε ότι εγώ τα βρήκα. Όχι κύριε πρωθυπουργέ ούτε τα βρήκα ούτε θα τα βρω».

Αλέξης Τσίπρας: Είμαι εδώ όχι για να ακολουθήσω την προσπάθεια που καταβάλλεται τις τελευταίες μέρες. Ομολογώ ότι δεν δύναμαι να παρακολουθήσω την εντατική προσπάθεια που καταβάλλεται να αποκαθηλώσετε και να ακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας των τελευταίων τεσσάρων ετών που είναι ένα θετικό κομμάτι. Τέσσερις φορές αναφερθήκατε στην ομιλία σας ότι δεν έχετε απλώσει γέφυρα στην διαπλοκή ή στη Νέα Δημοκρατία. Δεν θα παρακολουθήσω ψυχαναλυτικά τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Στην ιστορία θα μείνουν τα θετικά που πράξατε τέσσερα χρόνια τώρα και σας διαβεβαιώνω θα με ευγνωμονείς που αντιλήφθηκα έγκαιρα τον πολιτικό σας σχεδιασμό να ανατρέψετε την κυβέρνηση που στηρίξατε τέσσερα χρόνια μπροστά σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και θα με ευγνωμονείτε που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς.»

Τα ποιήματα που αφιέρωσαν ο ένας στον άλλον

Όμως η κόντρα των δύο αντρών δεν έμεινε εκεί καθώς ο ένας αφιέρωσε ποίημα με αιχμές στον άλλον.

  • Αλέξης Τσίπρας : «Μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι ενός ποιήματος αγαπημένου. Σας αφιερώνω το ποίημα «Η πόλις» του Κωνσταντίνου Καβάφη. «Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σε ακολουθεί.»
  • Πάνος Καμμένος: «Σας αφιερώνω και εγώ δυο στίχους από ένα ποίημα από τον Ματρόζο. Ήταν ένας ναύαρχος από τις Σπέτσες που έδωσε όλη του την περιουσία για τον αγώνα του 1821 και έμεινε χωρίς λεφτά. Κάποια στιγμή πάει ρακένδυτος να βρει τον υπουργό ναυτικών Κανάρη. Στην είσοδο κάποιος του λέει ότι οι ζητιάνοι δεν περνάνε στο υπουργείο και ο Ματρόζος απαντά : Αν ζητιάνοι σαν και με δεν έχυναν το αίμα καπεταναίοι και σε σε δεν θα φορούσαν στέμμα. Να ‘σαι καλά».

Πώς ξεκίνησε η επίθεση Καμμένου στον Τσίπρα

Ξεκινώντας, ο Πάνος Καμμένος, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα που είναι παρών, όπως του είχε ζητήσει και… άρχισε να εξαπολύει πυρά.

«Προαναγγέλθηκε η αποστασία»

Από το ταξίδι μου στις ΗΠΑ με τα πρωτοσέλιδα της Αυγής και της ΕΦΣΥΝ προαναγγέλθηκε ότι θα υπάρξει αποστασία. Ότι βουλευτές θα περάσουν από το ένα κόμμα στο άλλο με ανταλλάγματα. Και μάλιστα από το κόμμα του εταίρου της κυβέρνησης στην κυβέρνηση. Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, το καταφέρατε. Και είστε σε κοινή γραμμή με τη ΝΔ. Το βάρος στην συνείδηση ότι θα χάσουν την δουλειά τους 50 άνθρωποι θα το έχουν οι αποστάτες. Πήρατε και το κεφάλι μου και το πήγατε βόλτα στον Ερντογάν και γράφανε τα πρωτοσέλιδα ότι έφυγε το πρόβλημα από τη μέση. Το επόμενο ίσως να είναι στην Μέρκελ.

«Ισως απόψε παραιτηθώ από βουλευτής»

Θα προτιμήσω ίσως σήμερα το βράδυ να καταθέσω την παραίτησή μου από βουλευτής για να καταλάβετει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν πολιτεύονται για την καρέκλα

«Κύριε πρωθυπουργέ διαπράξατε έγκλημα»

Εκλέχτηκα πρώτη φορά το 1993 στο Κοινοβούλιο. Σε όλη μου την πολιτική ζωή, με τη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ, ό, τι είχα να πω το έλεγα από την Βουλή. Ούτε εκβίασα, ούτε εκβιάστηκα. Έλαχε στο τέλος της κοινοβουλευτικής μου ζωής να εκτελεστώ και να μου κοπεί το δικαίωμα να μιλώ από το βήμα. Αυτό είναι κύριε πρωθυπουργέ ένα έγκλημα που διαπράξατε. Όσον αφορά τον εαυτό μου αναλαμβάνω την ευθύνη. Οι ΑΝΕΛ όμως δεν θα ξεχάσουν.

Τι φταίνε τα παιδιά; Τι φταίει η Εύα, ο Αντώνης να πεταχτούν στον δρόμο; Τι φταίνε αυτοί που σας πίστεψαν και ήταν στο Σύνταγμα, στην Κλαυθμώνος, στις επιτυχίες στην Βουλή και σήμερα τους λέτε ότι παίρνετε πόδι. Τους γκρεμίσατε καταργώντας την ΚΟ των ΑΝΕΛ με πραξικοπηματικό τρόπο, στερώντας τους την δυνατότητα να χαρούν τα αποτελέσματα της πορείας μας.

Περάσαμε στην εποχή της καρέκλας που είναι ανταλλάξιμη με την ψυχή. Επιβεβαιώνεται μια ταμπέλα που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο γραφείο του, του Ηράκλειτου: “Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο”.

«Εξαγοράσατε τον Κουίκ με μια υπουργική καρέκλα»

Δεν παρακαλάμε, δεν κλαψουρίζουμε. Ποτέ δεν παρακάλεσα ανεξάρτητους βουλευτές. Εκείνο που δεν αποδέχομαι είναι εκείνους που με λαϊκή εντολή διαφορετική από αυτή που πήραν, ανταλλάσσουν την ψήφο τους με την υπουργική καρέκλα. Και μάλιστα όχι μόνο οι εκλεγμένοι βουλευτές. Ακόμη και ο αναπληρωτής βουλευτής που θα έπρεπε να περάσει στους ΑΝΕΛ μετά την διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου, εξαγοράζεται από εσάς με υπουργική καρέκλα! Για να πετύχετε το 151″!

“Τον κ. Μητσοτάκη μαζί τον παλεύαμε. Τώρα μας οδηγείτε στην αντιπολίτευση, ούτε αυτά που λέτε δεξιά κι αριστερά. Ούτε γέφυρες έχω χτίσει κ. πρωθυπουργέ με την διαπλοκή. Θα προτιμήσω να πάω σπίτι μου. Ίσως σας δώσω απόψε και την παραίτησή μου από βουλευτής. Εγώ πολέμησα την διαπλοκή. Ιδρύθηκαν 4 εφημερίδες με εμένα στο πρωτοσέλιδο. Από συγκεκριμένο άνθρωπο. Και μου λέτε ότι τα βρήκα; Όχι δεν τα βρήκα και δεν θα τα βρω. Εσείς μου λέτε ότι θα μείνω απροστάτευτος”.

«Είστε πολύ ψυχρός εκτελεστής κ. Τσίπρα»

Τις ΚΟ τις συγκροτεί ο λαός, οι πολίτες, οι πλατείες, οι αγώνες που δίνονται με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα. Σας τη χαρίζω και η ασφάλειά μου είναι ο ελληνικός λαός. Μου αρκεί το μετερίζι της ελεύθερης φωνής μου. Αλλά είχα δικαίωμα να το έχω ως εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό με ένα κόμμα που συνεργαστήκατε για 4 χρόνια.

Η δική μας εκτέλεση δεν σημαίνει πολλά. Για σας απολύτως τίποτα., Δείξατε ότι είστε πολύ ψυχρός εκτελεστής. Αλλά η εκτέλεση της Μακεδονίας σημαίνει πολλά. Και δεν σας απειλώ. Σας λέω ότι τουλάχιστον θα έπρεπε να σέβεστε αρχές και ιδέες από την στιγμή που δεν σέβεστε ανθρώπινες σχέσεις.

Μπορεί να ακολουθήσω μετά από 4 χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπερήφανος, τον δρόμο αυτούς που αποστρατεύσατε. Στο σπίτι μου.

Τέλος η ΚΟ των ΑΝΕΛ, διέγραψε τον Παπαχριστόπουλο

Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει την διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, όπερ και εγένετο.

Δείτε την επιστολή διαγραφής:

Η παρέμβαση Τσίπρα

Οπως είδατε είμαι εδώ. Όχι για να ακολουθήσω την προσπάθεια που καταβάλλετε. Ομολογώ ότι δεν δύναμαι να παρακολουθήσω την εντατική προσπάθεια να αυτοακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας.

Δεν θα μπω σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες των όσων είπατε.

Ακούγοντάς σας όμως, τέσσερις φορές αναφερθήκατε για γέφυρες, λες και κάποιος σας το ζήτησε.

Σας αφιερώνω ένα ποίημα του Καβάφη «Η πόλις»: «Καινούργιους τόπους δε θα βρεις, δε θα βρεις άλλες θάλασσες, η πόλις θα σ’ ακολουθεί».

Και σας το αφιερώνω γιατί σε λίγους μήνες αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι τα θετικά που πράξατε. Και σας διαβεβαιώνω: Θα με ευγνωμονείτε που είδα έγκαιρα τον σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση με αφορμή το εθνικό θέμα. Θα με ευγνωμονείτε που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς».

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Πηγή: Καμμένος: Είστε ψυχρός εκτελεστής-Τσίπρας: Είστε ένας νέος Αντώνης Σαμαράς [βίντεο] | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων