• Αναζήτηση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα Οδύσσεια του Δήμου Πύλου – Νέστορος

Με μεγάλη επιτυχία έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 19-1-2019 η εκδήλωση στην αίθουσα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ της Αθήνας για τα ΟΔΥΣΣΕΙΑ που διοργάνωσαν οι Δήμοι : Πύλου- Νέστορος , Δελφών και Ιθάκης με την εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το σύλλογο Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ.

Για την οργάνωση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν από το Δήμο Πύλου- Νέστορος, το Λύκειο και το Γυμνάσιο Χώρας και οι σύλλογοι, Κυριών, Λαογραφικός- Πολιτιστικός, Γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου- Λυκείου Χώρας.

Το πρωί του Σαββάτου με τουριστικό λεωφορείο που διέθεσε ο Δήμος Πύλου- Νέστορος μεταφέρθηκαν οι μαθητές του Γυμνασίου- Λυκείου Χώρας συνοδεία εκπαιδευτικών, του εντεταλμένου συμβούλου σε θέματα Παιδείας Γιώργου Μπαχούμα και εκπροσώπων των παραπάνω συλλόγων στην Αθήνα. Το μεσημέρι 12.30 με 14.30 ξεναγήθηκαν οι μαθητές στο Μουσείο της Ακρόπολης από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθηνά Σχοινά, Ιστορικό και Κρητικό της τέχνης καθώς και τον Αρχαιολόγο προϊστάμενο των προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Μεσσηνίας κ. Φρίντζηλα Σταμάτη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι μαθητές μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ και παρακολούθησαν την εκδήλωση με σύντομες εισηγήσεις- παρουσιάσεις των διοργανωτών με διάφορα θέματα όπως: 1.Απολογισμός δράσης ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ 2018, 2. Σχεδιασμός της δράσης ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ 2019, 3.Οι Ομηρικές λέξεις στη νέα Ελληνική, 4. Ο Νέστορας και το Ανάκτορο στην Πύλο από τον Αρχαιολόγο κ. Φρίντζηλα Σταμάτη, 5. Σύντομο ντοκιμαντέρ με θέμα «Η Χώρα Τριφυλίας και ο Βασιλιάς Νέστορας» από τον καθηγητή κ. Βασίλη Λαμπρόπουλο.

Ο Αντιδήμαρχος Πύλου- Νέστορος κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος σε χαιρετισμό- εισήγηση αναφέρθηκε στην Αρχαία Πύλο όπου η κάθε Ομηρική περιγραφή στη Οδύσσεια ανταποκρίνεται πλήρως σε ανάλογες θέσεις , τοπωνύμια και ευρήματα από την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς μέχρι το Ανάκτορο του Νέστορα στην Άνω Εγκλιανό της Χώρας Μεσσηνίας. Επίσης τόνισε με έμφαση ότι τα πλούσια ευρήματα των ανασκαφών καθημερινά δίδουν πολύτιμες πληροφορίες για το προϊστορικό

παρελθόν της περιοχής μας, την επιστήμη, την έρευνα, την καθημερινότητα της ζωής τους, την ταυτότητα των αρχαίων Πυλίων αλλά και τις σχέσεις τους με άλλους πολιτισμούς. Τελειώνοντας επισήμανε ότι: «Η αναβίωση της ζωής στην Πύλο του Νέστορα αλλά και η αυθεντική παρουσίαση ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στη περιοχή ( επίσκεψη του Τηλεμάχου στην Πύλο) αντανακλούν μηνύματα, ιστορικά, εκπαιδευτικά και αν μη τι άλλο εθνικά πέρα για πέρα καθώς συνειδητοποίηση της ταυτότητας των νεοελλήνων. Τα μηνύματα αυτά καλλιεργούν τις ρίζες του δένδρου της Ελληνικής Ιστορίας του λαμπρού παρελθόντος της φυλής μας, στοιχεία που καθορίζουν το σήμερα και το μέλλον μας.» Ευχήθηκε καλή επιτυχία στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2019 και σημείωσε ότι «ο Δήμος θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην επιτυχία τους διότι προβάλλονται έτσι μέσω του Δήμου οι πολιτιστικοί μας πόροι, το τουριστικό μας προϊόν και γενικότερα προβάλλεται ο Δήμος Πύλου- Νέστορος με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά και για το πλούσιο και λαμπρό προϊστορικό μας παρελθόν.»

Ροή Ειδήσεων