• Αναζήτηση

Απόψε η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή -Οι 6 πρόθυμοι στο στόχαστρο

Η τύχη της κυβέρνησης Τσίπρα κρίνεται απόψε το βράδυ στις 12, στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Είναι η κρίσιμη ψηφοφορία που θα δώσει ανάσα ζωής -για ένα διάστημα τουλάχιστον- στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα ανοίξει τον δρόμο για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Θεωρητικά τα κουκιά είναι μετρημένα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις. Εκπλήξεις για το τι τελικά θα πράξουν οι 6 πρόθυμοι βουλευτές που «άλλαξαν φανέλα» και φόρεσαν τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό γιατί οι σφοδρές επιθέσεις που δέχονται για συναλλαγή, το μπαράζ αρνητικών σχολίων που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και οι απαξιωτικές αναφορές σε βάρος τους από το σύνολο της αντιπολίτευσης, για «γυρολόγους» και ρετάλια των κομμάτων που αλλαξοπίστησαν για την καρέκλα, τους έχουν φέρει σε δύσκολη θέση.

Ο Σπύρος Δανέλλης

Ειδικά δε ο τελευταίος 151ος πρόθυμος, ο Σπύρος Δανέλλης, δέχθηκε χθες την προσωπική επίθεση όχι μόνο του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια σημείωσε:«Η απόφαση του κ. Δανέλλη δεν είναι εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της»… Είχε προηγηθεί η διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, όπου μέχρι πρόσφατα, ομόφωνα, είχαν αποφασίσει ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Σπύρος Δαννέλλης, πάντως, δεν φάνηκε να πτοείται και επέμεινε στη θέση του, αλλά η «μεταγραφή» του στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στο Ποτάμι, που προβληματίζεται τι τελικά θα πράξει στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών την επόμενη εβδομάδα. Ακούγονται ακόμα και σενάρια για αποχή από την ψηφοφορία, αν και απόφαση ακόμα δεν έχει ληφθεί και επισήμως η ομάδα Θεοδωράκη ψηφίζει τη Συμφωνία.

Εκνευρισμός στου Μαξίμου

Η αβεβαιότητα πάντως και το γεγονός ότι η τύχη της κυβέρνησης εξαρτάται από τους εκ μεταγραφής βουλευτές των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Κώστα Ζουράρι, την Κατερίνα Παπακώστα (που διεγράφη από τη ΝΔ) και τον Σπύρο Δανέλλη (που διεγράφη από το Ποτάμι) δημιουργούν μεγάλο εκνευρισμό στο Μαξίμου, που φοβάται διαρροές της τελευταίας στιγμής. Ενώ έχει πυροδοτήσει και σενάρια για εφεδρείες προθύμων που θα εμφανιστούν την τελευταία στιγμή και θα δώσουν το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο βίος της κυβέρνησης (που από την αντιπολίτευση χαρακτηρίζεται κυβέρνηση-κουρελού) δεν φαίνεται να μπορεί να παραταθεί πέραν της άνοιξης, αφού θα βασίζεται στην ψήφο των τεσσάρων που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, μιας πρώην σκληρής Νεοδημοκράτισσας και ενός διαγραφέντος από το Ποτάμι.

Ασφυκτικό πρέσινγκ από τον Μητσοτάκη

Οι 6 πρόθυμοι να δώσουν παράταση στον βίο της κυβέρνησης, που ουσιαστικά έχει χάσει τη δεδηλωμένη μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η αλλαγή ομάδας από τους «6» κρύβει συναλλαγή.

Η πιο χαρακτηριστική φράση του ήταν χθες η αναφορά του στους «έξι σε τιμή μιας ψήφου εμπιστοσύνης»… Ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά στον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι, σημειώνοντας το παράδοξο να έχει ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ πριν από 6 μήνες και τώρα να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: «Τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες, κ. Δανέλλη;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ενώ για τη διαγραφείσα από τη ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα διερωτήθηκε «τι έγινε, σας ερωτεύτηκε ξαφνικά, κ. Τσίπρα;».

Η κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά, «διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις, καταπατά αρχές και υπονομεύει θεσμούς. Και μετατρέπει την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι. Μιλάω για περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη Βουλή και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια αφού κουρέλιασε και την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα».

Μάλιστα, συνέχισε κάνοντας λόγο για ιδιοτελείς συμμάχους που θα του επιτρέψουν να μείνει για λίγους μήνες ακόμα στην εξουσία.

«Αντί να αποκλιμακώσει ο κ. Τσίπρας την τοξικότητα με την οποία έχει πλημμυρίσει τη δημόσια ζωή, ψάχνει ιδιοτελείς συμμάχους για να εδραιωθεί στην κυβέρνηση για λίγους μήνες ακόμα», τόνισε.

Βαριές κατηγορίες για συναλλαγή

Το κλίμα για τους 6 πρόθυμους είναι πολύ βαρύ, αφού η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι ότι αντάλλαξαν τις απόψεις τους (στο διαδίκτυο κάνουν θραύση τα παλιά βίντεο με την Έλενα Κουντουρά και τον Τέρενς Κουίκ να «ματώνουν» για τη Μακεδονία και να κατηγορούν τη ΝΔ ότι θυσιάζει το ιερό όνομα…) με μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο ή μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια

Πηγές αναφέρουν ότι η Κατερίνα Παπακώστα έχει ζητήσει να τοποθετηθεί υπουργός Δημόσιας Τάξης στον προσεχή ανασχηματισμό, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα βρει θέση προσεχώς και στα κυβερνητικά ψηφοδέλτια.

Ο Κώστας Ζουράρις, παρά τις δήθεν πατριωτικές κορώνες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ετοιμάζεται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Του έχουν υποσχεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο θα μείνει ορφανό μετά την αποχώρηση της Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία θα είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ, πιθανόν ο κ. Παπαχριστόπουλος, δεν αποκλείεται να κληθεί να αναπληρώσει το κενό που θα αφήσει ο Νάσος Ηλιόπουλος, υφυπουργός Εργασίας, αφού θα διεκδικήσει τον δήμο Αθηναίων.Στα τρελά της ιστορίας ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραμένει τυπικά στην δύναμη των ΑΝΕΛ για να μην χάσει το status του πολιτικού αρχηγού αφού απαιτούνται 5 βουλευτές μίνιμου για να συγκροτηθεί αυτόνομη κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η Έλενα Κουντουρά αναμένεται επίσης, για να την ευχαριστήσουν για την ολοκληρωτική αφοσίωσή της στην κυβέρνηση Τσίπρα, να παραμείνει στο υπουργείο Τουρισμού και σύμφωνα με πληροφορίες της έχει ήδη υποσχεθεί θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σπύρος Δανέλλης ακούγεται ότι θέλει να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος, ίσως στη Χερσόνησο Κρήτης, και θα έχει φυσικά τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην συνάδελφός του στην ΚΟ του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός κάλεσε με δηλώσεις του τον Σπύρο Δανέλλη να διαψεύσει ότι έχει ανταλλάξει την ψήφο του για τις πολιτικές του επιδιώξεις, αλλά απάντηση δεν έλαβε.

«Ο Σπύρος Δανέλλης», δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός στην Αthens Voice, «έχει μια ειλικρινή στάση και αποφασισμένη εδώ και καιρό να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχει ένα αντιδεξιό σύνδρομο πολύ σκληρό. Εγώ τον έχω καλέσει να πει δημόσια πως δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Ηράκλειο ή στο Ακρωτήρι, ούτε στο ευρωψηφοδέλτιο, ούτε σε κανέναν συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές».

Πηγή: Απόψε η ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή -Οι 6 πρόθυμοι στο στόχαστρο | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων