• Αναζήτηση

«Ο άρχοντας των μυγών» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Ένα αεροπλάνο που μεταφέρει Βρετανούς μαθητές, πέφτει σε ένα ακατοίκητο τροπικό νησί. Τα παιδιά μένουν μόνα τους και θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν στο άγριο περιβάλλον μέχρι να έρθουν διασώστες. Αρχικά προσπαθούν να διατηρήσουν τον πολιτισμό στον αφιλόξενο και «απολίτιστο» νέο τόπο. Όμως σταδιακά σχηματίζονται δύο στρατόπεδα: αυτό του Ραλφ που είναι υπέρμαχος του «πρέπει» και εκείνο του Τζακ που πρεσβεύει το «θέλω», ολισθαίνοντας συνεχώς σε μια άγρια κατάσταση. Η κατάσταση κλιμακωτά, θα οδηγηθεί σε τραγικά μονοπάτια όπου χάνεται κάθε έλεγχος και κάθε αναστολή.

Ο Πίτερ Μπρουκ κινηματογραφεί με απόλυτη πιστότητα το ομώνυμο, σκληρό  μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ παρουσιάζοντας το πόσο εύκολα μπορεί να οδηγηθεί ο άνθρωπος από την πολιτισμένη στην άγρια, απολίτιστη κατάσταση. Καυτηριάζει συμπεριφορές, αντιλήψεις, ταμπού και πρακτικές, που συναντάμε τόσο στον σύγχρονο όσο και στον αρχέγονο κόσμο. Οι νεαροί μαθητές απαλλαγμένοι από την ενήλικη κηδεμονία, άγρια ελεύθεροι και αβοήθητοι την ίδια στιγμή, πασχίζουν να αυτοοργανωθούν και φλερτάρουν με την αποκτήνωση.

ΠΕΜΠΤΗ 17 IANOYAΡΙΟΥ

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΜΥΓΩΝ – LORD OF THE FLIES

το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Γκολντινγκ προλογίζει ο Φίλιππος Λάππας, δημιουργός της Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλιολογία Καλαμάτας

Adventure, Drama, Thriller | K-13 | 1963 | UK | 92΄

σκηνοθεσία: Peter Brook

σενάριο: William Golding (novel)

παίζουν: James Aubrey, Tom Chapin, Hugh Edwards

21:30 | αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας| Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Η ταινία υπήρξε υποψήφια για το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1963.

https://www.youtube.com/watch?v=e-ieQW3kY_E

www.filmhouse.gr

 

Ροή Ειδήσεων