• Αναζήτηση

Η πρωτοβουλία DiscoverEU δίνει σε 14.500 νέους την ευκαιρία να εξερευνήσουν την Ευρώπη

Πάνω από 14.500 νέοι ηλικίας 18 ετών επελέγησαν μεταξύ περίπου 80.000 αιτήσεων για να λάβουν την ταξιδιωτική κάρτα DiscoverEU. Όσες και όσοι συμμετάσχουν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν μεταξύ 15 Απριλίου και 31 Οκτωβρίου 2019 για διάστημα έως και 30 ημερών.

Κατά τις δύο εβδομάδες της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων που έληξε στις 11 Δεκεμβρίου 2018 περίπου 80.000 νέοι από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο της πρωτοβουλίας DiscoverEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα σχετικάκριτήρια και την ποσόστωση για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, επελέγησαν 14.536 νέοι Ευρωπαίοι.

Ο Eπίτροπος κ. Τιμπόρ Νάβρατσιτς, αρμόδιος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, δήλωσε: «Με ικανοποιεί ιδιαίτερα η ανταπόκριση των νέων Ευρωπαίων στην πρωτοβουλία DiscoverEU, προκειμένου να γνωρίσουν την ήπειρό τους. Συνολικά, περίπου 180.000 νέοι από ολόκληρη την Ευρώπη εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους στο πλαίσιο των δύο γύρων το 2018· χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, δώσαμε μέχρι στιγμής σε περίπου 30.000 νέες και νέους την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις της Ευρώπης και να αναπτύξουν επαφές με άλλους ταξιδιώτες, καθώς και με τις κοινότητες τις οποίες επισκέπτονται. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον που οι νέοι εξερευνούν την Ευρώπη ακολουθώντας ο καθένας την προσωπική του διαδρομή. Το DiscoverEU τους επιτρέπει να σχεδιάσουν το δικό τους ταξίδι, να μοιραστούν τις ιστορίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κάνουν νέους φίλους».

Θα έρθουμε τώρα σε επαφή με τους νικητές του δεύτερου γύρου ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις κρατήσεις των ταξιδιών τους. Οι νικητές θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, μόνοι τους ή σε ομάδες το πολύ πέντε ατόμων, μεταξύ 15 Απριλίου και 31 Οκτωβρίου 2019 για διάστημα έως και 30 ημερών. Οι περισσότεροι από αυτούς θα ταξιδέψουν με τρένο και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με εναλλακτικά μέσα μεταφοράς.

Μαζί με την ταξιδιωτική κάρτα, οι νέοι θα λάβουν οδηγίες πριν από την αναχώρησή τους και θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θα ενημερωθούν επίσης για τις ειδικές ευκαιρίες που θα τους προσφερθούν, όπως, για παράδειγμα, μειωμένες τιμές σε εισιτήρια μουσείων ή πολιτιστικών χώρων, συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή εκδηλώσεις υποδοχής από τους ντόπιους στις πόλεις που θα επισκεφθούν.

Ιστορικό

Το DiscoverEU είναι μια, απλή και προσιτή, άτυπη ταξιδιωτική εμπειρία που προσφέρεται σε νέους ή μικρές ομάδες νέων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από μειονεκτούντα περιβάλλοντα. Δίνει στους νέους που έχουν κλείσει τα δεκαοχτώ την ευκαιρία να γνωρίσουν την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και πολυμορφία, να έρθουν σε επαφή με άλλους νέους και να εξερευνήσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Η πρωτοβουλία δρομολογήθηκε τον Ιούνιο του 2018, κατόπιν πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια προπαρασκευαστική δράση με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ το 2018. Ο πρώτος γύρος αιτήσεων έδωσε σε περίπου 15.000 νέους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη. Για το 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 16 εκατ. ευρώ για την πρωτοβουλία DiscoverEU. Η Επιτροπή σχεδιάζει να δρομολογήσει τον επόμενο γύρο αιτήσεων το καλοκαίρι του 2019. Στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας θα δημοσιευτούν σε εύθετο χρόνο συγκεκριμένες ημερομηνίες και περαιτέρω πληροφορίες.

Τον Μάιο του 2018 η Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση χρηματοδότησης ύψους 700 εκατ. ευρώ για την πρωτοβουλία DiscoverEU στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος Erasmus+ από τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφωνήσουν επί της πρότασης αυτής, πρόσθετα κονδύλια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τα ταξίδια δεκαοχτάχρονων νέων κατά την επταετή αυτή περίοδο.

Η Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες ώστε η δράση DiscoverEU να εξελιχθεί σε μια ακόμη πολυτιμότερη και χωρίς αποκλεισμούς μαθησιακή εμπειρία για νέους Ευρωπαίους. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή προσπαθεί να αυξήσει τον αντίκτυπο της δράσης και να τη βελτιώσει περαιτέρω, με βάση τα ενδιαφέροντα των νέων ταξιδιωτών, καθώς και τα σχόλια τόσο των τελευταίων όσο και βασικών ενδιαφερόμενων μερών.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ερωτήσεις και απαντήσεις του 2ου γύρου της πρωτοβουλίας DiscoverEU

Ενημερωτικό δελτίο

Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας

Ροή Ειδήσεων