• Αναζήτηση

Στο Μαξίμου Τσίπρας-Καμμένος -Σε εξέλιξη η συνάντηση για το «διαζύγιο»

Ξεκίνησε η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στις 10:20, ενώ ανεβαίνοντας τα σκαλιά της εισόδου γύρισε και χαιρέτισε τις κάμερες και τους δημοσιογράφους.
Ο υπουργός Αμυνας έφτασε στις 10:28.

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε τους δημοσιογράφους μπαίνοντας στο ΜαξίμουΟ κ. Τσίπρας χαιρέτισε τους δημοσιογράφους μπαίνοντας στο Μαξίμου

Ο κ. Καμμένος κατά την άφιξή του στο ΜαξίμουΟ κ. Καμμένος κατά την άφιξή του στο Μαξίμου
Κανένας από τους δύο δεν έκανε δηλώσεις, καθώς πέρασαν την πύλη του Μαξίμου με τα αυτοκίνητα και μπήκαν κατευθείαν για τη συνάντηση.
Πλέον, αυτό που απομένει να φανεί είναι αν οι δύο εταίροι θα οδηγηθούν σε «βελούδινο» διαζύγιο, ή σε οριστική ρήξη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει, στη συνέντευξή του στο Open, από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να δηλώσει ρητά τη στήριξή του στην κυβέρνηση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, δήλωσε, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Οι πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες καθώς μετά το τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12:00, ο υπουργός Αμυνας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Πάντως ο κύριος Καμμένος έδειξε τις διαθέσεις του με το πρωινό tweet που ανέβασε με την έπαρση της σημαίας.

Το παρασκήνιο για το διαζύγιο 

Εντονο ήταν το παρασκήνιο και τα παζάρια πριν από τον ορισμό του σημερινού ραντεβού των δύο πολιτικών αρχηγών, για τους όρους του «διαζυγίου». Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος συνομίλησαν πολλές φορές το Σάββατο (12/1), προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνάντησή τους.

Αυτό που απαιτεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από τον πρωθυπουργό είναι να «απελευθερώσει» όλους τους υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην φανεί ότι «παζαρεύουν» θέσεις, αλλά να δοθεί η εικόνα ότι είναι ενωμένοι στη γραμμή που έχει χαράξει ο ίδιος. Επιπλέον ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να μην συμπεριλάβει βουλευτές των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μην πάει αποδεκατισμένο το κόμμα του στις εκλογές. Ομως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε δεκτά αυτά τα αιτήματα.

Ο πρωθυπουργός, θεωρώντας πλέον ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς, του ζητά τα πάντα:

  • Να αποχωρήσει ήσυχα και συντεταγμένα- καθώς τα πισωγυρίσματα και η συνέντευξη Τύπου ενόχλησαν το Μέγαρο Μαξίμου- και να κάνει ξεκάθαρη δήλωση ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά δεν δεν άρει την εμπιστοσύνη του σε αυτή.
  • Σε διαφορετική περίπτωση ζητά από τους ΑΝΕΛ να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, χωρίς όρους, μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση
  • Κρατά τους υπουργούς των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση και αναμένεται να εντάξει στελέχη του κόμματος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Καμμένος φέρεται να είναι είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με τον πρωθυπουργό που «αιχμαλωτίζει» τους ΑΝΕΛ στα σχέδιά του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον κ. Τσίπρα «Δεν θα γίνω εγώ Ιφιγένεια για να επιβιώσεις εσύ», ενώ οι μεταξύ τους διάλογοι το Σάββατο ήταν ιδιαίτερα έντονοι.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ όμως δεν έχει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας του. Ο ίδιος και η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά θα αποχωρήσουν, αλλά στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να παραμείνουν οι Ελενα Κουντουρά, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Βασίλης Κόκκαλης, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τον κ. Καμμένο.

Με τις αναμενόμενες παραιτήσεις Καμμένου και Κόλλια- Τσαρουχά, ανοίγει ο δρόμος για ανασχηματισμό, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθούν και οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, που είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος προτείνει για τη θέση του στο υπουργείο Αμυνας τον Ευάγγελο Αποστολάκη, αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Πηγή: Στο Μαξίμου Τσίπρας-Καμμένος -Σε εξέλιξη η συνάντηση για το «διαζύγιο» | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων