• Αναζήτηση

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών για το νέο σύστημα διορισμών

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν αυτήν την ώρα εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι για το νέο σύστημα διορισμών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με αυτό, οι διορισμοί εκπαιδευτικών θα πραγματοποιούνται βάσει του λεγόμενου “προσοντολογίου” το οποίο, όπως οι ίδιοι εξηγούν, υποβαθμίζει την προϋπηρεσία ετών χιλιάδων συναδέλφων τους και δίνει προτεραιότητα σε άλλους οι οποίοι με μηδενική εμπειρία καταλαμβάνουν θέσεις λόγω απόκτησης μεταπτυχιακών, διδακτορικών και σεμιναριακών τίτλων.

Με βασικό σύνθημα “Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί όλων των αναπληρωτών – Πτυχία με εργασιακά δικαιώματα – Αγώνας διαρκείας μέχρι τη νίκη”, οι περίπου 1.500 διαδηλωτές ζητούν την εδώ και τώρα απόσυρση του εν λόγω σχεδίου νόμου, καθώς και να μην προχωρήσει καμία απόλυση εκπαιδευτικού, ενώ όπως χαρακτηριστικά λένε, δεν παζαρεύουν ούτε μια ώρα προϋπηρεσίας.Επιπλέον, ζητούν μαζικούς διορισμούς και μονιμοποιήσεις αναπληρωτών.

Το νομοσχέδιο που εντός της εβδομάδας κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για το λεγόμενο “προσοντολόγιο”, συμπληρώνουν, νομιμοποιεί και μονιμοποιεί το καθεστώς ελαστικής εργασίας κι ανεργίας σε βάρος των εκπαιδευτικών και ειδικότερα σε βάρος των 27.000 αναπληρωτών.

“Εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι στην ανεργία και άλλοι έχουν μεταναστεύσει. Οι διορισμοί που έχει εξαγγείλει ο Τσίπρας είναι σε βάθος τριετίας”, τονίζουν, προσθέτοντας ότι το “προσοντολόγιο” αποτελεί εργαλείο ανθρωποφαγίας και απολύσεων.

Η κατοχή “προσόντων” όπως μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, συνεχίζουν, προστίθεται ως βασικό κριτήριο στον πίνακα αδιόριστων: “Οι τουλάχιστον 200.000 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και η νεολαία, οι χιλιάδες ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, δεν έχουν προοπτική σταθερής εργασίας.

“Εξάλλου, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, οι 15.000 προσλήψεις (εκτός ΑΣΕΠ) που έχει εξαγγείλει ο κ. Γαβρόγλου δεν αρκούν για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία των οχημάτων σε Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου και Αμαλίας έχει διακοπεί, ενώ κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιούν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καλούν συναδέλφους τους να πλαισιώσουν και να στηρίξουν την κινητοποίηση.

Αίτημα των διαδηλωτών είναι η πραγματοποίηση συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάτι που αποφασίστηκε από κοινού με την ΔΟΕ. Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αφού έλαβε υπόψη της τις σχετικές αποφάσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, στηρίζει τη σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση καθώς και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι εκπαιδευτικοί.

Πηγή: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών για το νέο σύστημα διορισμών [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων