• Αναζήτηση

Παραδίδεται το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (video)

Την πιστοποίηση του συστήματος ελέγχου της σκηνής στο Μέγαρο Χορού έλαβε ο δήμος Καλαμάτας. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ολοκληρώνεται το έργο, μετά από περίπου 12 χρόνια και ανοίγει ο δρόμος της παραλαβής του από το δήμο Καλαμάτας.

Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, εξέφρασε ευχαριστίες προς «τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, τον Διευθυντή κ. Τζαμουράνη, ο οποίος παρευρίσκεται, για τον αγώνα τον οποίον έδωσε μία δεκαετία τώρα! Να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους αυτούς, που για 20 και πλέον χρόνια αγωνίστηκαν για να γίνει αυτός ο φάρος πολιτισμού για ολόκληρη την Πελοπόννησο, για την προσπάθεια την οποίαν κατέβαλαν. Θα αγωνιστούμε ώστε, με την οργάνωσή του και την διοίκησή του να γίνει φάρος πολιτισμού.
Ευχαριστώ στο πρόσωπο του Διευθυντή όλους τους υπαλλήλους, οι οποίοι εργάστηκαν, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για ένα έργο πρωτόγνωρο, όχι μόνο για την Καλαμάτα αλλά και για την Ελλάδα· δύο-τρία αντίστοιχα έχουν κατασκευαστεί. Ένα μεγάλο μέρος κατασκευάστηκε από ξένες εταιρείες, όπως ξέρετε. Επομένως, η επίβλεψη, η στενή παρακολούθηση ενός τόσο μεγάλου, σημαντικού, πρωτόγνωρου έργου ήταν ένας άθλος από πλευράς Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Ασφαλώς, και το πολιτικό προσωπικό το οποίο είναι δίπλα μου ευχαριστώ και στο πρόσωπό τους ευχαριστώ και τους Αντιδημάρχους, που κατά καιρούς υπηρέτησαν στις θέσεις όπου υπηρετούν σήμερα η κα Ντίντα και ο κ. Μπάκας».
Ο Δήμαρχος προσέθεσε πως «το όραμα για να γίνει η Καλαμάτα Πόλη του Χορού ήταν του τότε Υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου. Υπήρξαν πολύ μεγάλες προσπάθειες από σειρά Δημάρχων, πολύ σημαντικές ενέργειες, ώσπου ήρθε η στιγμή να ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια η κατασκευή του Μεγάρου Χορού και σήμερα να πιστοποιείται η ολοκλήρωση αυτής της κατασκευής».

Επόμενα βήματα

Ο Π. Νίκας επεσήμανε για το Μέγαρο ότι «υπάρχει η έκθεση της εταιρείας Planet για το πώς πρέπει να οργανωθεί. Πρέπει να ορίσουμε σύντομα καλλιτεχνικό διευθυντή και, βέβαια, θα υπάρχει ο φορέας ο οποίος θα το διοικεί. Τα έξοδα για την λειτουργία του Μεγάρου Χορού είναι πάρα πολλά. Αρκεί να σας πω ότι μόνο η σύνδεση με τη ΔΕΗ στοιχίζει περί τις 5.000 ευρώ το μήνα. Το αντίστοιχο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά στοιχίζει 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, για τα της λειτουργίας του.
Στο δικό μας χέρι είναι να το κρατήσουμε στην άριστη κατάσταση που πρέπει, να είναι ένας ποιοτικός χώρος για εκδηλώσεις πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή μας και όχι μόνο για το Δήμο Καλαμάτας. Εκτός από εκδηλώσεις πολιτισμού, είναι άριστος χώρος και για συνέδρια και, βεβαίως, θα προσφέρεται γι’ αυτό».

Ο Β. Τζαμουράνης

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης ανέφερε τα εξής: «Κύριε Δήμαρχε, ευχαριστώ καταρχήν για τα καλά λόγια που είπατε. Σήμερα είμαι πάρα πολύ συγκινημένος και πάρα πολύ ευτυχής. Είναι η μέρα που πήραμε την πιστοποίηση για το Μέγαρο Χορού, ένα έργο, για το οποίο προσωπικά δουλεύω πάνω από 12 χρόνια, 2 χρόνια στην προετοιμασία του και 10 χρόνια στην υλοποίηση του. Ευτυχώς, τα πράγματα κύλησαν ομαλά παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Όπως είπε και ο Δήμαρχος, ήταν ένα έργο που ξεπερνούσε την Υπηρεσία μας, όμως χάριν της κοπιώδους προσπάθειας, της αγάπης, αλλά και της επαγγελματικής ευσυνειδησίας των συναδέλφων μου καταρχήν, αυτό το έργο έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι πριν από πέντε χρόνια, το 2013, όταν το έργο είχε ολοκληρωθεί, μαζί με το Δήμαρχο βρεθήκαμε σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα: γνωρίζαμε ότι οι ηλεκτρονικοί του εξοπλισμοί δεν είχαν πιστοποιηθεί. Το δίλημμα ήταν αν έπρεπε να ανοίξει στο κοινό και να γίνονται οι εκδηλώσεις εκείνες, που έχουν μέχρι τώρα γίνει ή να το αφήσουμε κλειστό μέχρι να «κλείσουμε» την εργολαβία. Πήραμε τότε αυτή τη γενναία απόφαση, κατά την άποψή μου, και ανοίξαμε το Μέγαρο και ο κόσμος το χάρηκε. Έχουν γίνει πάνω από 100 εκδηλώσεις. Βεβαίως, στις εκδηλώσεις εκείνες δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον εξοπλισμό που θέλαμε και όπως τον θέλαμε. Σήμερα, λοιπόν, μετά τις νέες επεμβάσεις που έγιναν από μέρους της αναδόχου κοινοπραξίας, πήραμε αυτό το έγγραφο από τον πιστοποιητή της εταιρείας TÜV SÜD, που μας λέει ότι οι έλεγχοι έγιναν επιτυχώς και ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλει την πλήρη αναφορά του.
Μετά απ’ αυτά, πλέον, γίνεται η εκκαθάριση του έργου με την ανάδοχο εταιρεία και η παραλαβή του. Αυτά, ασφαλώς, θα χρειαστούν κάποιες μέρες για να γίνουν, προκειμένου να «κλείσει» και το έργο στο ΕΣΠΑ, από το οποίο και είχε χρηματοδοτηθεί. Κατόπιν τούτων, λοιπόν, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που κλείσαμε αυτή την υπόθεση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η Π. Ντίντα

Η Αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνον 3 αίθουσες, οι οποίες λειτουργούν μ’ αυτές τις πολύ υψηλού επιπέδου προδιαγραφές: η κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα και η κεντρική αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», μαζί με την αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Η Αντιδήμαρχος προσέθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε σε πόσο υψηλό επίπεδο βρίσκεται η αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και πόσο σημαντικό είναι αυτό στην προσέλκυση διεθνών παραστάσεων, οι οποίες θα διαφημίσουν την Καλαμάτα και, βεβαίως θα είναι ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την πόλη μας και για την προώθηση του πολιτισμού τα επόμενα χρόνια».

Εγκαίνια

Ο Δήμαρχος προσέθεσε ότι «τα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού θα γίνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο, λίαν προσεχώς, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και συμπατριώτη κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, ασφαλώς και με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού. Πολλοί δούλεψαν γι’ αυτό το μεγάλο έργο που υπερβαίνει τα όρια του τόπου μας, επομένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – λογικά – θα είναι αυτός ο οποίος θα το εγκαινιάσει – και το επιθυμεί άλλωστε», κατέκλεισε δε όσα είπε ως εξής: «Μεγαλοπρεπή εγκαίνια, με μεγάλα σχήματα από την Αθήνα και με παρουσία όλων, όσοι συνέβαλαν – και του Περιφερειάρχη».

Ροή Ειδήσεων