• Αναζήτηση

BBC: 158 βουλευτές θα στηρίξουν τη Μέι -Ποιοι καραδοκούν για τη θέση της

Κρίσιμη είναι η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της, αλλά δεν αποκλείεται η χαλκέντερη πρωθυπουργός να επιβιώσει γι’ άλλη μια φορά.

Σύσσωμο το υπουργικό της συμβούλιο διεμήνυσε ότι θα τη στηρίξει όπως και τουλάχιστον 158 βουλευτές των Τόρηδων μέχρι στιγμής (όσους ακριβώς χρειάζεται δηλαδή για να ξεπεράσει οριακά την πρόταση δυσπιστίας) ενώ 33 είπαν ότι θα την καταψηφίσουν σύμφωνα με καταμέτρηση του BBC.

Η  ψηφοφορία θα διεξαχθεί απόψε μεταξύ 6 και 8 το βράδυ τοπική ώρα στη Βουλή των Κοινοτήτων και θα είναι μυστική, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα.

Aν η Μέι επιβιώσει, τότε δεν θα μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της για έναν ολόκληρο χρόνο.

Αν χάσει, όμως, θα παραμείνει μεταβατική πρωθυπουργός μέχρι την ημερομηνία που θα καθορίσει μετά από διαβουλεύσεις μαζί της για την εκλογή νέου ηγέτη του κόμματος από τον σερ Μπρέιντι.

Τότε θα οριστούν και οι υποψήφιοι αντικαταστάτες της Μέι, που θα πρέπει πάντως να έχουν τη στήριξη τουλάχιστον άλλων δύο βουλευτών του κόμματος. Από τον αριθμό των υποψηφίων θα κριθεί και πόσοι γύροι θα διεξαχθούν καθώς θα αποχωρούν κάθε φορά από την κούρσα οι βουλευτές με τις λιγότερες ψήφους. Όταν απομείνουν δύο, τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα έχουν τον τελικό λόγο σε μια ανοικτή διαδικασία.

Οκτώ υποψήφοι ξεχωρίζουν μεταξύ εκείνων που πιθανώς ετοιμάζονται να κατέβουν στην κούρσα ως πιθανοί αντικαταστάτες της Μέι:

Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον, ή σκέτο «Μπόρις», όπως τον γνωρίζουν οι περισσότεροι στη βρετανική πολιτική σκηνή θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μετάσχει στην κούρσα καθώς διαθέτει αφοσιωμένους οπαδούς. Μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου των Συντηρητικών έπαιζε κρυφτούλι, ως προς το αν θα αμφισβητήσει ανοικτά την Μέι, αλλά τελικά δεν το έκανε -αν και στην πολυαναμενόμενη τότε ομιλία δεν άφησε και πολλές αμφιβολίες για το τι σκέφτεται για την πρωθυπουργό.

O τέως υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον (Φωτογραφία: ΑΡ) O τέως υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο 54χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για το σχέδιο συμφωνίας της Μέι για το Brexit και είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών. Αλλά στα μείον του μετρούν οι πολλές γκάφες του κατά τη θητεία του στο Φόριν Όφις, ενώ τα εξωσυζυγικά του παραστρατήματα μπορεί να απομακρύνουν πολλούς συντηρητικούς βουλευτές του κόμματός του. Σε περίπτωση, όμως, που πετύχει τελικά το ποθούμενο ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, δεν αποκλείεται να προκληθεί μεγάλο ρήγμα στους Τόρηδες καθώς αρκετοί στην κεντροδεξιά, φιλεοευρωπαϊκή πτέρυγα έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από το Συντηρητικό κόμμα.

Ντόμινικ Ράαμπ

Ο 44χρονος Ντόμινικ Ράαμπ δεν ήταν τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό μέχρι που διαδέχθηκε τον περασμένο Ιούλιο τον Ντέιβιντ Ντέιβις στο αρμόδιο για το Brexit υπουργείο, για να παραιτηθεί και εκείνος αργότερα διαμαρτυρόμενος για το σχέδιο συμφωνίας της πρωθυπουργού.

O παραιτηθείς υπουργός Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ (Φωτογραφία: ΑΡ) O παραιτηθείς υπουργός Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τρέφει βλέψεις για το πόστο του επικεφαλής της κυβέρνησης. Κάτοχος μαύρης ζώνης στο καράτε έχει πολεμήσει σκληρά στα ρινγκ -μάλιστα τραυματίστηκε σοβαρά πριν από μερικά χρόνια στο γοφό – αλλά και στη Βουλή κι είναι από τους δικηγόρους που δεν διστάζουν να πουν στους συνομιλητές τους ότι κάνουν λάθος.

Γιος εβραϊκής καταγωγής Τσέχου πρόσφυγα και παντρεμένος με μια Βραζιλιάνα καθολική δεν διστάζει να συνδιαλλαγεί με βουλευτές άλλων κομμάτων. Είναι ίσως το μόνο μέλος της βρετανικής Βουλής που έχει ζήσει σε ισραηλινό κιμπούτς και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ραμάλα, ενώ διετέλεσε συνεργάτης τόσο του φιλοευρωπαίου Συντηρητικού Ντόμινικ Γκριβ όσο και του Ντέιβιντ Ντέιβς, θιασώτη του Brexit.

Ο Ράαμπ πάντως δεν έχει εμπλακεί σε ενέργειες αμφισβήτησης της Μέι, όπως πολλοί από τους αντιπάλους του, θεωρώντας ότι δεν θα αποκομίσει προσωπικά οφέλη.

Σατζίντ Νταβίντ

Γιος Πακιστανού μετανάστη, οδηγού λεωφορείου ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ είναι το πρώτο μέλος της μειονότητας της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Βρετανία που πήρε θέση στο υπουργικό συμβούλιο, όταν το 2014 ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού.

O Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ (Φωτογραφία: ΑΡ) O Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Πρώην προστατευόμενος του Τζορτζ Όσμπορν ήταν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά υποστήριξε αρχικά την παραμονή της για να μην δυσαρεστήσει τον τότε υπουργό Οικονομικών. Ο 48χρονος Τζαβίντ διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε κυβερνητικά πόστα καθώς έχει διατελέσει υπουργός Επιχειρήσεων υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, υπουργός για τις Κοινότητες και τις Περιφέρειες επί Μέι, προτού αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών.

Ο 49χρονος μουσουλμάνος υπουργός έχει καταγγείλει αρκετά συχνά τα κρούσματα αντισημιτισμού ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «άρρωστους Ασιάτες παιδεραστές» τα μέλη μια συμμορίας Πακιστανικής κυρίως καταγωγής που καταδικάστηκαν για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών». Ο Τζαβίντ είχε πάρει αποστάσεις από την τότε υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι υιοθετώντας μια μαλακότερη στάση στο μεταναστευτικό. Υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πρώην προστατευόμενος του Τζορτζ Όσμπορν ήταν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά υποστήριξε αρχικά την παραμονή της για να μην δυσαρεστήσει τον τότε υπουργό Οικονομικών. Παραμένει, όμως, ως ευρωσκεπτικιστής στο στρατόπεδο των Brexiteers και αντιτίθεται στην ιδέα της τελωνειακής ένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Τζέρεμι Χαντ

O «ευγενικός δισεκατομμυριούχος» υπουργός Εξωτερικών, που έχει αδυναμία στα αφεψήματα βοτάνων, δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του για το ηγετικό πόστο των Τόρηδων. Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές βλέπουν στο πρόσωπό του 52χρονου Τζέρεμι Χαντ μια ασφαλή επιλογή, λόγω της εμπειρίας του σε υπουργικά πόστα.

O Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ (Φωτογραφία: ΑΡ)O Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αν και υποστήριξε αρχικά την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, έγινε ένας από τους πιο ένθερμους θιασώτες του Brexit με σκληρές παρεμβάσεις στα υπουργικά συμβούλια. Ο Χαντ έχει επιδείξει μια εντυπωσιακή ικανότητα να επιβιώνει από καταστροφικά σκάνδαλα και να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις ειδικά την εποχή που υπηρέτησε επί πεντέμισι χρόνια στο υπουργείο Υγείας, αντιμετωπίζοντας απεργίες γιατρών, την αγανάκτηση των πολιτών με την κρατική χρηματοδότηση του τομέα της υγείας και άλλες προκλήσεις. Για να επικρατήσει, όμως, θα πρέπει να βαδίσει σ’ ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στους brexiteers και εκείνους που θέλουν την παραμονή του ΗΒ στην ΕΕ.

Μάικλ Γκόουβ

Πριν από δύο χρόνια οι Βρετανοί σκιτσογράφοι παρουσίαζαν τον Μάικλ Γκόουβ ως μια καρικατούρα του «Βρούτου» που κάρφωσε στην πλάτη τον Μπόρις Τζόνσον όταν απέσυρε την υποστήριξή του από τον παλιόφιλό του για να διεκδικήσει ο ίδιος τα ηνία των Τόρηδων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, Μάικλ Γκόουβ (Φωτογραφία: ΑΡ)Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, Μάικλ Γκόουβ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αφού «ξεσκόνισε πάγκο» στα ορεινά της Βουλής επί έναν χρόνο, έγινε υπουργός Περιβάλλοντος και μολονότι θιασώτης του Brexit, διαθέτει μια βάση αφοσιωμένων σ’ αυτόν βουλευτών και από τα δύο στρατόπεδα των σκληροπυρηνικών και εκείνων που θα επιθυμούσαν ένα ήπιο Brexit ή ακόμη και παραμονή στην ΕΕ.

Πένι Μόρντοντ

H βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μορντόντ (Φωτογραφία: Wikipedia)H βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μορντόντ (Φωτογραφία: Wikipedia)

Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης συγκαταλέγεται και αυτή σ’ εκείνους που πιθανώς να διεκδικήσουν τα ηνία των Τόρηδων. Φιλόδοξη υπέρμαχος του Brexit η Πένι Μόρντοντ είναι πολύ καλή στα αθλήματα, όπως απέδειξε όταν μετείχε σε τηλεοπτικό διαγωνισμό κατάδυσης για φιλανθρωπικούς σκοπούς στην εκλογική της περιφέρεια. Κόρη αλεξιπτωτιστή και έφεδρος του Πολεμικού Ναυτικού ήταν η πρώτη γυναίκα που χρημάτισε υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων.

Άντρεα Λίντσομ

H Άντρεα Λίντσομ (Φωτογραφία: ΑΡ)H Άντρεα Λίντσομ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η 55χρονη Άντρεα Λίντσομ είχε διεκδικήσει τα ηνία των Τόρηδων μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit προ διετίας, φθάνοντας μέχρι τον τελικό με αντίπαλο την Τερέζα Μέι, οπότε και αποχώρησε μετά την καταστροφική της δήλωση ότι ήταν καλύτερη υποψήφια επειδή είχε παιδιά. Μολατάφτα η Μέι της έδωσε θέση στο υπουργικό συμβούλιο στο χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος. Μεταπήδησε ωστόσο στην ηγεσία της Βουλής των Κοινοτήτων το 2017, όταν ο Μάικλ Γκόουβ επέστρεψε στο υπουργικό συμβούλιο μετά το στραπάτσο των Τόρηδων στις εκλογές. Αν και ευρωσκεπτικίστρια η Λίντσομ υποστήριξε το σχέδιο της Μέι για το Brexit και ίσως έχασε την υποστήριξη ορισμένων Brexiteers επειδή δεν παραιτήθηκε όπως ο Ντέιβις και ο Τζόνσον.

Ντέιβιντ Ντέιβις

Ο 69χρονος Ντέιβιντ Ντέιβις παραιτήθηκε από υπουργός Brexit διαφωνώντας με τα σχέδια της Μέι για το Brexit, κατηγορώντας την ότι κάνει μεγάλες υποχωρήσεις στην ΕΕ και κερδίζοντας έτσι την υποστήριξη μεγάλης μερίδας των σκληροπυρηνικών. Οι επικριτές του τον κατηγορούν για νωθρότητα και ελλιπή προετοιμασία για το έργο του. Στις διαβουλεύσεις με την ΕΕ είχε φωτογραφηθεί σε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες χωρίς χαρτοφύλακα, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

O πρώην υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις (Φωτογραφία: ΑΡ)O πρώην υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Ντέιβις έχει προσπαθήσει δύο φορές να διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρηδων στο παρελθόν. Το 2005 αναγκάστηκε να αποχωρήσει μετά από μια σειρά λαθών, όπως η χρήση στη διαφημιστική του καμπάνια νεαρών γυναικών με ροζ κολλητά μπλουζάκια που έγραφαν “DD for me.”

Πηγή: BBC: 158 βουλευτές θα στηρίξουν τη Μέι -Ποιοι καραδοκούν για τη θέση της | iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων